Bilim insanlarından koronavirüs tahmini: Şubat sonunda Vuhan'da yarım milyon hasta olacak

Koronavirüs gündemi: Bilim insanları şubat sonunda salgının merkezi Vuhan’da 500 bin kişinin hasta olacağını öne sürdü. Çin’de yeni kullanılmaya başlayan telefon uygulaması yakınlarda hasta olup olmadığını söylüyor. 2 üst düzey Çinli yetkili işinden oldu

Fotoğraf: Reuters

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgını sürüyor. Çin, hastalığın yayılmasını önlemek için birçok tedbiri yürürlüğe soksa da her gün açıklanan sayılar, hastalığın hız kesmediğini gösteriyor.

r.JPG
Fotoğraf: Reuters

 

Her 20 kişiden biri hasta olacak

Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu’ndan bilim insanları, Vuhan'da yeni tip koronavirüsün kaç kişiye bulaşacağını tahmin etmek için matematiksel bir model oluşturdu.

ap2.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Çalışmada, salgının şubat ayı sonuna doğru pik yapması muhtemel görüldü.

Epidemiyolog Adam Kucharski, mevcut verilere dayanarak yeni tip koronavirüsün zirvedeyken Vuhan nüfusunun yüzde 5'ini etkilemesinin olası olduğunu belirtti.

afp.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Araştırmacılar, ortalama kuluçka döneminin 5 gün ve risk altındaki Vuhan nüfusunun yaklaşık 10 milyon kişi olduğu düşünüldüğünde, virüs zirve yaptığında şehirde her 20 kişiden en az birine ya da yaklaşık 500 bin kişiye bulaşmış olabileceğini hesap etti.

Hubey eyalet yönetimi, pazar gecesi itibarıyla 16 bin 902'si Vuhan'da olmak üzere eyalette 29 bin 631 vaka bulunduğu ve Vuhan'da hastalık için ölüm oranının takriben yüzde 4 olduğu tahmininde bulunmuştu.

ap.jpg
Çin'de kimi insanlar maske önlemi ile yetinmeyip koruyucu giysiler giyiyor / Fotoğraf: AP

 

‘Yakınlarda hasta var mı’ uygulaması

Çin, hastalığın yayılmasını önlemek için aldığı, hastaların karantina altına alınması, toplu taşımanın durdurulması gibi önlemlere bir de telefon uygulaması ekledi.

Yeni telefon uygulaması insanlara risk altında olup olmadıklarını bildiriyor.

afp2.jpg
Fotoğraf: AFP

 

'Close Contact Detector' ismi verilen uygulama şöyle çalışıyor: China Electronics Technology Group Corporation (CETC) ve sağlık ve ulaştırma sistemlerinden gelen verileri işleyen uygulama kullanıcılarına yakınlarında kayıtlı koronavirüs hastası olup olmadığı bilgisini veriyor.

Çin'de halihazırda koronavirüs riski taşıyan kişilerin evde kalmaları ve en yakın sağlık görevlilerini hastalıkları ile ilgili haberdar etmeleri isteniyor.

 

İki yönetici işinden oldu

Çin'de yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı bini aşarken salgının çıkış noktası Vuhan kentinin bağlı olduğu Hubey eyaletinde, sağlık komisyonundan sorumlu Çin Komünist Partisi Sekreteri Cang Cin ve Komisyon Başkanı Liu Yingzi ile yerel Kızılhaç yetkilisi Cang Çin'in görevlerine son verildi.

19033965475478565.jpg
Fotoğraf: AP

 

Cang ve Liu'nin yerine Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Başkan Yardımcısı Vang Hışıng'in atanacağı belirtildi. 

Üst düzey yetkililerin görevlerinden alınmalarının yanı sıra Çin Komünist Partisi tarafından cezalandırılabileceği ifade ediliyor. 

afp1.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Çin dışında iki ölüm yaşandı

Son verilere göre Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün bulaştığı kişi sayısı, 43 bin 97'ye ulaştı. Salgın nedeniyle 1018 kişi yaşamını yitirirken can kayıplarının 1016'sı Çin ana karasında, biri Hong Kong Özel İdare Bölgesi'nde ve biri de Filipinler'de yaşandı.

İlk olarak Vuhan'da tespit edilen yeni tip koronavirüsün, kısa sürede 28 ülkeye yayılması üzerine Dünya Sağlık Örgütü "acil durum" ilan etmişti.

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU