ABD'de yaşayan Libyalı aileler, Hafter'e karşı 1 milyar dolarlık tazminat davası açtı

ABD'de yaşayan Libyalı aileler, Hafter'e karşı aile fertlerini öldürdüğü ve işkence uyguladığı gerekçesiyle Washington Federal Mahkemesine başvurdu

Tobruk merkezli Libya Ulusal Ordusu lideri Halife Hafter'in ABD vatandaşlığı da bulunuyor / Fotoğraf: AFP

ABD'de yaşayan Libyalılar, Libya’nın doğusundaki Tobruk merkezli Libya Ulusal Ordusu lideri Halife Hafter ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) karşı yeni bir 'savaş suçu' davası açtı.

İnsan hakları ihlalleri ve savaş suçları alanında faaliyet gösteren Washington merkezli "Transitional Business Attorneys Group" adlı hukuk firması, Libyalı 6 aile adına açtıkları davaya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

ABD'de yaşayan Libyalı ailelerin, Hafter'e karşı 'aile fertlerini öldürdüğü ve işkence uyguladığı' iddiasıyla Washington Federal Mahkemesine suç duyurusunda bulunduğu belirtilen açıklamada, ayrıca ailelerin 1 milyar dolarlık maddi tazminat talep ettiği kaydedildi.

Açıklamaya göre dava dilekçesinde, şu ifadelere yer verildi:

"Açılan bu dava ile Libya'da sorumsuzca işlenen ciddi insan hakları ihlalleri, keyfi öldürmeler ve yapılan işkenceler gün yüzüne çıkacak. Davalı (Hafter), savaş suçlarını teşvik etmiş ve özellikle işkencenin olduğu çeşitli suçlara karışmıştır. Bu insanlık dışı davranışlar, 4. Cenevre sözleşmesi, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve ABD Anayasasını ihlal etmektedir"

Hafter Amerikan vatandaşı

Öte yandan, Hafter'in yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri'ne yönelik de suç duyurusunda bulunulduğu aktarılan açıklamada, Abu Dabi yönetiminin Hafter'e verdiği maddi ve askeri destekle Libya'da işlenen savaş suçlarına ortak olduğu vurgulandı.

1990'ların sonundan 2011'e kadar ABD'nin Virginia bölgesinde yaşayan ve aynı zaman Amerikan vatandaşı olan Hafter, Kaddafi yönetiminin 2011'de devrilmesiyle Libya'ya dönerek, Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) karşı savaş açtı. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU