Endişeye mahal yok: Çöplerinizi Örümcek Adam halleder

Çin'den sonra dünyanın en büyük plastik atık üreticisi Endonezya'da genç bir adam kamuoyunu bilinçlendirmek için her gün Örümcek Adam kostümü giyip atıklarla "savaşıyor"

Denizlerdeki plastik atıklar Endonezya'nın dünyada büyüklük açısından ikinci sıradaki balıkçılık endüstrisini de olumsuz etkiliyor (Reuters)

Endonezya'nın Güney Sulawesi eyaletindeki Parepare şehrinde yaşayan kafe çalışanı Rudi Hartono sokak ve plajlardaki çöplerin toplanması için diğer şehir sakinlerini teşvik etmekte başarısız olunca ilginç bir yol geliştirdi.

36 yaşındaki genç adam Marvel'in suçlularla savaşan meşhur çizgi roman karakteri Örümcek Adam'ın kostümünü giyerek çöpleri toplamaya başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

36 yaşındaki genç adam kostümsüz olarak yaptığı girişimlerin başarısız olduğunu şu sözlerle anlattı:

Başlangıçta aynı eylemi kostümsüz yaptım. Ama bana katılıp çöp toplamaları için kamuoyunun dikkatini çekemedim. Kostümü giydikten sonra kamuoyundan gelen tepkiler olağanüstüydü.

Dünyanın en kalabalık 4. ülkesi Endonezya'da özellikle plastik kirliliği büyük bir sorun.

Hakemli bilim dergisi Science'da 2015'te yayımlanan bir çalışmaya göre ülkede oluşan 3.2 milyon ton atığın neredeyse yarısı denize karışıyor. 

Çalışmaya göre 17 binden fazla adanın oluşturduğu Endonezya, Çin'in ardından dünyanın en büyük plastik atık üreticisi konumunda bulunuyor.

Endonezya Çevre ve Ormancılık Bakanlığı'nın 2018 verilerine göre de 142 bin nüfuslu Parepare'de günlük 2.7 ton yönetimi yapılmayan atık oluşuyor.

Çalıştığı kafedeki mesaisi 19.00'da başlamadan önce plaj ve sokaklarda çöp toplayan Hartono konunun ulusal ölçekte ilgi çekmesini sağlayabilmiş. Gazetelere ve televizyon kanallarına demeç veren genç adam, Örümcek Adam kostümünü başlangıçta yeğenini eğlendirmek için satın aldığını da söyledi.

Hartono hükümetin çöplerin temizlenmesi konusundaki çalışmaları hızlandırmasını ve tek kullanımlık plastikler de dahil atık yönetimi konusunda kuralların sıkılaştırılmasını istedi. 

Plastik atıkları en aza indirmek yapılacak en önemli şey çünkü plastiklerin doğada yok olması zor.

 

Independent Türkçe, Reuters
Derleyen: Keremcan Karabatak

DAHA FAZLA HABER OKU