Arakanlı Müslümanları taşıyan ahşap tekne Bengal Körfezi'nde alabora oldu: En az 16 mülteci öldü

Yetkililer aşırı kalabalık teknede 125 kişinin olduğunu ve sadece 62 kişinin kurtulduğunu söyledi

Mülteci Rohingyalar salı günü teknenin alabora olup ölümlere yol açmasının ardından bekleyiş halinde (AFP)

Bangladeş'ten ayrılmaya çalışırken aşırı kalabalık teknelerinin Bengal Körfezi'nde alabora olması sonucu boğulan en az 16 mültecinin arasında 14 kadın bulunuyor.

Bangladeşli yetkililer Malezya istikametinde seyreden ahşap teknenin 125 yolcunun yanı sıra başka yüklerle de dolu olduğunu söyledi. Tekne St. Martin Adası açıklarında alabora oldu.

Bir ada yetkilisi Associated Press'e yaptığı açıklamada 62 mültecinin batan tekneden kurtulduğunu söyledi. Geri kalan yolculardansa haber alınamıyor.

Cox's Bazar Yardımcı Polis Komiseri İkbal Hassan, biri çocuk olmak üzere boğulanların cesetlerinin Shah Porir Adası yakınlarında karaya çıkarıldığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu kasaba, hepsi bir araya geldiğinde dünyanın en büyük mülteci kampını oluşturan ve büyümeye de devam eden bir mülteci kampı ağına ev sahipliği yapıyor. Bu kamplarda çoğunluğu 2017'deki askeri baskıdan bu yana Myanmar'dan kaçan 700 binden fazla Rohingya (Arakanlı Müslüman) kalıyor.

Uluslararası yardım, mültecilerin Bangladeş'te barınmasını ve beslenmesini sağlarken kamplardaki koşullar epey vahim olabiliyor. Mülteciler gelecekte iş bulmak veya sağlam bir eğitim almak içinse çok az umut taşıyor.

Mültecilere yurt dışında daha iyi bir hayat vaadiyle yaklaşan insan kaçakçıları, akıllarını çeldikleri kişileri Bangladeş'ten ayrılan ve güvenli olmayan teknelere binebilmek için büyük miktarlarda para ödemeye ikna ediyor. Rohingyaların içinde bulunduğu kötü durum konusunda bilhassa anlayışlı sayılan Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu Malezya, bu yolculuklar için rağbet gören bir varış noktası oluyor.

Geçmişte yasadışı yollara başvurarak teknelerle seyahat etme yönündeki birçok girişim sahil güvenlik ekipleri tarafından engellenmişti. Bangladeş geri gidişler için koşullar güvenli hale geldiğinde Rohingyaların Myanmar'a döndüğünü görmek istediğini belirtiyor.

Ne var ki sınırın karşısına geçip geri dönmek mevcut durumda mülteciler için kabul edilebilir bir seçenek değil. Mülteciler şu sıralar kendilerine karşı soykırım işlediği suçlamalarıyla boğuşan Myanmar hükümetine güvenemeyeceklerini dile getiriyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU