İşçi Partisi: Brexit sonrası "serbest limanlar" şirketlere ve süper zenginlere vergiden kaçış imkanı sunacak

Bakanlar, planın iş merkezleri oluşturacağını ve ekonomiyi hızla güçlendireceğini söyledi

Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği üyeliği 31 Ocak 2020 itibarıyla sona erdi (Reuters)

Birleşik Krallık’ta İşçi Partisi, iktidarın planladığı 10 limanlık serbest liman zincirinin, süper zenginler tarafından varlıkları istifleme ve vergi kaçırma amacıyla kullanılacağı uyarısı yaptı.

Söz konusu girişim için danışmanlık hizmeti başlatan Hazine Bakanlığı, yeni serbest ticaret bölgelerinin binlerce iş imkanı yaratacağını ve büyümeyi "birden hızlandıracağını" öne sürdü.

İşçi Partisi'nin Gölge Maliye Bakanı John McDonnell ise bu planın Margaret Thatcher'ın 1980'lerde şirketlerin yasal mevzuatı atlatmasına ve vergileri minimuma indirmesine imkan tanıyan "başarısız" çabalarını yeniden canlandırdığını söyledi.

On haftalık danışmanlık sürecinin ardından limanlar ve havaalanları, serbest liman statüsü için başvuru yapabilecek. Başvurusu kabul edilenler yıl sonuna doğru duyurulacak ve 2021'de faaliyete geçecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Serbest limanlara getirilen ürünler iç pazara girene kadar vergilendirilmeyecek, yeniden ihraç edildikleri durumlarda da hiçbir vergi ödenmeyecek. Bu alanlarda işlenen hammaddelerde sadece nihai ürün için vergi ödenecek ve işletmeler basitleştirilmiş gümrük prosedürlerinden yararlanacak.

Hükümet ayrıca, serbest limanlara yatırımı artırmak için vergi teşvikini de değerlendiriyor.

Bakanlar, geçen yıl Muhafazakar Parti'nin liderlik kampanyası esnasında ilk defa Boris Johnson'ın duyurduğu girişimin, Brexit sonrasında dünya çapında ticaret fırsatlarını artıracağını söyledi. Bakanlar güvenlik, emniyet, işçi hakları ve çevreyle ilgili standartlardan ödün verilmeyeceği taahhüdünde de bulundu.

Hazine Bakanlığı Müsteşarı Rishi Sunak şunları söyledi:

Serbest limanlar, görkemli ve tarihi limanlarımızdaki potansiyeli açığa çıkaracak, seviyemizi yükseltirken Birleşik Krallık genelindeki toplulukları güçlendirecek ve canlandıracak (...) Yeni işletmeleri çekecek, ülkenin her yanındaki şehirlere ve kasabalara iş imkanları, yatırım ve fırsat sunacak.

McDonnell ise şu ifadeleri kullandı:

Bu, mevzuatı ve vergi tabanımızı budamak için tasarlanmış Thatcher'ın 1980'lerdeki başarısız planının yeniden hayata dönmesi demektir (...) Bu sözümona serbest limanların iş imkanları yaratacağına veya ekonomik büyümeyi artıracağına dair sağlam kanıt çok az. Bu da hamlenin, aşırı sağcı hükümetin attığı başka bir ideolojik adım olduğunu gösteriyor (...) Bu plan sadece, varlıklarını istiflemek ve vergilerden kaçınmak için ücretsiz limanları kullanacak süper zenginlerin 'seviyesini yükseltecek'. Geri kalanımızsa mali olarak yeterince desteklenmemiş kamu hizmetlerinin etkilerini hissedecek.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU