Tunceli’de koruma altındaki hayvanlar avlanamayacak

Tunceli Valiliği, yaban keçisi, ur keklik ve koruma altında olan vaşak, kurt, boz ayı gibi hayvanların avlanmasını yasakladı

Fotoğraf: AA

Tunceli’deki nesli tükenme tehlikesi altında olan bir vaşağın öldürülmesinden sonra bölgede av yasağı başladı.

Tunceli Barosu ve bölgenin halkının tepki gösterdiği avcılara ilişkin Tunceli Valiliği bir açıklama yaptı. 

Açıklamada, özellikle koruma altında bulunan dağ keçisi, vaşak gibi türlerin kaçak avcılar tarafından avlanması üzerine harekete geçtiğini belirtilerek, “Valiliğimizce alınan karar gereğince; ilimizde Tarım ve Orman Bakanlığımızca koruma altına alınan Yaban Keçisi (Bezuar), Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi (Şamua), Vaşak, Su Samuru, Boz Ayı, Ur Keklik, Kurt gibi türlerin herhangi bir sebeple avlanması yasaklandı” denildi.

Valilik, koruma ve denetim çalışmalarının Tunceli İl Jandarma Komutanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından yapılacağı belirtilirken yasağa uymayanlar hakkında 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu’nun 2’nci ve 4’üncü maddeleri ile Tarım ve Orman Bakanlığı Merkez Av Komisyonu Kararının 5’inci Maddesi hükümleri uyarınca gerekli idari işlem yapılacağı belirtildi.

 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Vali Tuncay Sonel, şunları söyledi:

“Özellikle yöre insanımızca ayrı bir öneme sahip dağ keçisi ve diğer yaban hayvanlarının korunması için böyle bir karar aldık. Bu yıl ülkemizin her yerinde olduğu gibi Tunceli’de de kış çetin geçmektedir. Bazı ilçelerimizde 3-4 metreyi bulan kar yağışları oldu. Yoğun kar yağışlarından dolayı da beslenemeyen yaban hayvanlarımız için hem Jandarmamız hem de Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünde çalışan arkadaşlarımızca hayvanların beslenmeleri sağlandı. Dağlara buğday, mısır, ekmek gibi yiyecekler bırakılmıştır. Tunceli endemik bitkiler ve yaban hayatı bakımından ülkemizin en önemli yerlerinden bir tanesidir. Bizler Valiliğimiz ve Tunceli halkı olarak yaban hayatına sahip çıkıyoruz. Tunceli’ye dışarıdan gelen kaçak avcılar maalesef birkaç yaban keçimizi vurmuşlardı. Bizler de tespit ettik ve gereken cezalar uygulandı. Bu konuda çok hassasız. Yaban keçisi özellikle yöre insanımız için çok önemli. Bunlara sahip çıkmaya devam edeceğiz.”
 

DAHA FAZLA HABER OKU