Mısır fetva kurumundan "Türk dizilerini izlemeyin" çağrısı

Fetva kurumundan yapılan açıklamada, “Diriliş: Ertuğrul” ve “Kurtlar Vadisi” dizilerinin izlenmemesi istendi

2014'te yayına başlayan Diriliş: Ertuğrul dizisi, geçtiğimiz yıl final yaptı / Fotoğraf: TRT 1

Mısır Fetva Kurumu (Darul İfta) "Osmanlı İmparatorluğunu geri getirme hayaline hizmet ettiği" gerekçesiyle "Diriliş: Ertuğrul" dizisinin izlenmemesi uyarısında bulundu.

Kurumun resmi internet sitesinde yer alan fetvada, Türkiye’nin bu diziler yoluyla Arap ülkelerinde "nüfuz" oluşturma amacında olduğu öne sürüldü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Diriliş Ertuğrul’u övdüğü sözlerin de hatırlatıldığı açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

Erdoğan, birçok Arap ülkesini işgal eden Osmanlı İmparatorluğu'nun yeniden gelmesini istiyor. Ancak hiçbir zaman bu emeline ulaşmadı, ulaşmayacak. Amacına ulaşmak için ise siyasi, dini ve hatta kültür sanat alanında tüm gücünü kullanıyor. Bunun en büyük delili de Kurtlar Vadisi ve Diriliş Ertuğrul adlı Türk dizileridir. Erdoğan, daha önce bu dizi hakkında ‘Türkiye ve halkının gücünü hafife alanlara önemli bir cevap’ sözlerini kullanmıştı.

"İslami uygulamalar yanlış gösteriliyor"

Türkiye menşeli dizilerin "kötü niyetli ve çarpık" olduğunu öne süren Mısır Fetva Kurumu, bu dizilerin İslam hukukundaki hükümleri "şiddet ve cinayet" şeklinde lanse ettiğini kaydetti. 

Kurum, "Diriliş: Ertuğrul" dizisinin İslam fıkhında yer alan doğru hükümleri "yanlış eylemler" olarak seyirciye sunduğunu iddia etti.

Mısırlı kullanıcılar tepki gösteri

Dizinin en çok izlendiği ülkelerden biri olan Mısır’da bazı sosyal medya kullanıcıları, Fetva Kurumu’nun açıklamasına "Darul İfta" etiketini kullanarak tepki gösterdi.

Bir kullanıcı, "Mısır Fetva Kurumu, Türk dizisini yasaklıyor. Bunu anlıyorum, peki neden ülkede hala yayınlanan ve İslam’a aykırı içerikler bulunduran diziler devam ediyor" yazdı.

 

Fetva kurumuna tepki gösteren bir başka kullanıcı "Darul İfta’ya göre Mısır haricindeki dizi ve filmler terörist, tekfirci ve harici" ifadelerini kullandı.

2014 yılında TRT 1’ya yayınlanmaya başlayan Diriliş: Ertuğrul dizisi, Osmanlı Devleti’nin kuruluşunu anlatıyor.

Geçtiğimiz yıl 150. bölümle final yapan dizi, Suudi Arabistan, Mısır, Kuveyt, Cezayir, Fas ve Katar dahil birçok Arap ülkesinin yanı sıra 60’dan fazla ülkede ilgiyle izleniyordu.

 

Independent Türkçe


 

DAHA FAZLA HABER OKU