Kılıçdaroğlu’nun önüne gelen ankette İmamoğlu’un oy oranı yüzde kaç?

Araştırmadan: Erdoğan’ın en düşük aldığı oy, Ali Babacan’ın denkleme girmesiyle oluyor

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun düzenli olarak yaptırdığı anketlerden ocak ayına ilişkin sonuçlar önüne geldi.

Cumhuriyet gazetesinin aktardığına göre, “Gündemetre Türkiye’nin Gündemi Araştırması” adlı çalışmanın sonuçlarında İstanbul Büykşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oy oranını geçtiği ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye’nin 26 ilindeki 120 ilçede yer alan 131 farklı mahallede, 2 bin 507 kişiyle yüz yüze görüşme yöntemiyle yapılan araştırmada özetle şu sonuçlara ulaşıldı:

Çalışma kapsamında olası bir Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan ile 6 farklı ismin rakip olması durumunda ortaya çıkan oy oranlarına ilişkin karşılaştırmalar yapıldı. Buna göre Erdoğan’ı yalnızca İmamoğlu geçebiliyor. Bu ihtimalde Erdoğan yüzde 39.1, İmamoğlu yüzde 41.4 alıyor. Erdoğan’ın en düşük oy aldığı durum ise Ali Babacan’ın olası adaylığında yaşanıyor. Bu durumda Erdoğan yüzde 37, Babacan ise yüzde 27.1 oy alıyor.

Erdoğan karşısında en düşük oyun alındığı ihtimal ise Abdullah Gül’ün adaylığında oldu. Buna göre Erdoğan yüzde 37 alırken, Gül yüzde 25.2’de kalıyor. 

“Kararsızlarla İmamoğlu yüzde 50’yi buluyor”

Çalışmada Erdoğan ve İmamoğlu’nun adaylığı olasılığında kararsızlar ve oy kullanmayanların eğilimlerine göre dağılımı yapıldığında İmamoğlu’nun oy oranı yüzde 49.27’ye; Erdoğan’ın oy oranı ise yüzde 44.34’e çıkarken; yaklaşık yüzde 6.4’lük kesim oy kullanmayanları oluşturuyor. 

“İmamoğlu her partiden oy alan tek aday”

Çalışma kapsamında Erdoğan ile İmamoğlu’nun rakip olduğu bir seçimde İmamoğlu’nun AKP de dahil her partiden oy alabildiği, HDP’nin blok olarak destek verdiği tek aday olduğu, İYİ Parti’nin de desteğinin yüksek olduğu belirtiliyor. Erdoğan’ın, AKP seçmeninin yüzde 93’ünden oy alırken MHP seçmeninin ise yüzde 56’sından oy aldığı; İmamoğlu’nun ise CHP seçmeninin yüzde 96’sından; HDP seçmeninin yüzde 76’sından ve İYİ Parti seçmeninin yüzde 81’inden oy aldığı belirtiliyor. İmamoğlu ayrıca Ali Babacan’ın kuracağı partiye oy vereceğini söyleyen seçmenlerin yüzde 84’ünün de oyunu alıyor. 

Cumhuriyet

DAHA FAZLA HABER OKU