Araştırmacılar hiçbir geni bilinmeyen yeni bir virüs keşfetti

İki yeni araştırmayla birlikte bilim insanları virüsler hakkında bildiklerimizin ne kadar kısıtlı olduğunu ifade ediyor

Görselde siyah lekeler şeklinde görünen Yaravirüs amip benzeri canlılara bulaşıyor ve bilim dünyası için tamamen yeni genlere sahip (J. ABRAHÃO AND B. LA SCOLA/IHU MARSEILLE/MICROSCOPY CENTER UFMG-BELO HORIZONTE)

Gezegenin en küçük ve bir konak olmadan yaşayamayan en gizemli organizmalarıyla ilgili iki yeni çalışma virüslerle ilgili ne kadar az şey bildiğimizi ortaya çıkarıyor.

Yakın zaman önce bir araştırma ekibinin bazı hayvan dokularında keşfettiği yüzlerce yeni virüsün ardından şimdi de başka bir ekip daha önce bilinen hiçbir geni taşımayan yeni bir virüs keşfetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni araştırmanın yazarlarından, Minas Gerais Federal Üniversitesi’nden virolog Jônatas Abrahão’ya göre bulgular virüsler hakkında “hala anlamamız gereken ne kadar çok şey” olduğunu gösteriyor.

Abrahão yeni keşfini büyük virüslerin peşinde koşarken gerçekleştirdi. Bazıları bir bakteri boyutuna ulaşabilen bu virüsler ilk defa amip benzeri köktenbacaklılarda keşfedildi. Yerel bir gölde araştırma yapan Abrahão ve meslektaşları bu yeni devasa virüslerin yanı sıra, küçük boyutu nedeniyle muhtemelen amiplere bulaşmayan yeni bir virüs daha keşfetti.

Yerel Tupi-Guarani mitolojisinden esinlenerek Yaravirüs ismi verilen bu virüsün tek garip yanı boyutu değil. Virüsün genomunu dizileyen araştırmacılar, genlerinin daha önce bilinen hiçbir genle eşleşmediği keşfetti.

Atık sulardaki ve solunum sistemindeki virüsleri inceleyen New York Üniversitesi’nden Elodie Ghedin’e göre virüsün bu özelliği şaşırtıcı değil. Ghedin, lağımlardaki virüs verilerinin yüzde 95’inin veritabanlarındaki “referans genomlarla eşleşmediğini” söylüyor ve Abrahão’ya benzer şekilde şunu ekliyor

Devamlı yeni virüsler keşfediyoruz gibi gözüküyor.

Yeni virüsün yaşam biçiminin diğer boyutlarını incelemeye devam eden araştırmacılara göre Yaravirüs’ün genleri dev virüslerden birine benzese de ikisinin ne kadar yakın akraba olduğu kesin değil.

İlk kez 2003'te bie amipte keşfedilen dev virüslerin bazıları bir bakteri boyunda olabiliyor.

'Virüsler olmadan hayatta kalamayız'

Abrahão ve ekibi virüsleri tek tek incelerken, Ulusal Kanser Enstitüsü’nden (NIH) virologlarsa hayvan dokusunda yer alan ve dairesel genetik materyale sahip oldukları için dairesel virüs ismi verilen, papilloma virüs ailesini de içeren virüslere dair daha kapsamlı bir çalışmayı yakın zaman önce hakemli bilim dergisi eLife’te yayımladı.

İnsanda genetik siğile de neden olan ve rahim ağzı kanserine yol açabilen bir türü (HPV) de barındıran bu ailenin (papilloma) diğer türleri insan için genellikle zararsız olarak biliniyor. Ancak araştırmacılar böbrek nakli gerçekleşen hastalarda sidik torbası kanseriyle ilişkili olabilecek bazı kanıtların peşinden koşuyor.

Araştırmacılar bu virüsleri bulmak için insan ve diğer hayvanların onlarca doku örneğinden viral parçaları ayırdı ve dairesel genomlarını görüntüledi. Ekip virüslerin kılıfını üretmek için kullandıkları genleri kullanarak DNA’nın virüslere ait olduğunu doğruladı ve bir bilgisayar programı aracılığıyla hangi genlerin kılıflardaki ayırt edici kıvrılmaları sağlayabileceğin tespit etti.

Toplamda yaklaşık 2500 dairesel virüsü inceleyen araştırmacılar, 600 yeni virüs keşfetti. Bu organizmaların insan sağlığı üzerindeki bir etkisi olup olmadığı henüz bilinmese de biyologlar yeni verilerin hekimlere ve bilim insanlarına yeni bağlantılar keşfetmesinde yardımcı olacağı umuyor.

Abrahão bu yaklaşımın “yüzlerce ya da binlerce viral genomun dağılımını öğrenmek için önemli bir araç olduğunu” ifade ediyor.

Yeni araştırmalar bir yandan hastalığa sebep olan virüsleri ortaya çıkarırken, diğer yandan insan vücudunun sağlıklı kalmasına ya da ekosistemi dengede tutmak için önemli bileşenlerin geri dönüşümünü yapmaya yardım ediyor olabilecek bazı virüsleri keşfetmek açısından da önemli.

İki araştırmada da yer almayan British Columbia Üniversitesi’den çevre viroloğu Curtis Suttle şu yorumu yaptı: “Onlarsız hayatta kalamayız. (…) Virüslerin keşfedilmeyi ve tanımlanmayı beklenen sayısız faydaları bulunuyor.”

 

AAAS Science Magazine

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU