Kazaklarla Dunganlar arasında kavga: 10 ölü, 165 yaralı

Kazakistan'da cuma günü Kazaklar ile Çin kökenli Müslüman Dunganlar arasında çıkan kavgada ölenlerin sayısı 10'a yükseldi. Olayların ardından çoğu çocuk ve yaşlı olmak üzere 5 bine yakın Dungan Kırgızistan sınırına geçti

Fotoğraf: AP​​

Kazakistan’ın Cambıl eyaleti Masançi köyünde Kazaklar ile Çin kökenli Müslüman Dunganlar arasında Cuma günü başlayan kavga kısa sürede geniş çaplı çatışmaya dönüştü. Geçiş üstünlüğü nediniyle çıktığı ileri sürülen olaylarda 10 kişi hayatını kaybetti. Dunganlara ait birçok ev otomobil ateşe verildi.

ap1.jpg
Fotoğraf: AP

 

Kazakistan Sağlık Bakan Yardımcısı Lyazat Aktayeva, Cuma günü başlayan ve 8 kişinin öldüğü olaylarda yaralanarak hastaneye kaldırılan iki yaralının daha hayatını kaybettiğini, böylece ölü sayısının 10'a ulaştığını söyledi.

Olaylarda toplam 165 kişinin yaralandığını ifade eden Aktayeva, "115 kişi ayakta tedavi edildi. 50 yaralı Kazak ve Kırgız hastanelerine kaldırıldı. 8 kişinin durumu ağır" dedi. Akteyeva ölennlerin etnik kimliği hakkında ise bilgi vermedi. 

afp3.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, bölgede durumun istikrarlı olduğunu belirterek "Provokatörler cezalandırılacaktır. Zarar görenlere yardım edilecek" ifadesini kullandı.

afp.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Dunganlar Kırgızistan’a kaçtı

Yerel basında yer alan haberlerde, olaylardan sonra çoğunluğu kadın, çocuk ve yaşlı olmak üzere 5 bine yakın Dungan'ın Kırgızistan sınırına geçtiği belirtildi.

Kazakistan Başbakanlığından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı talimatıyla olayla ilgili kurulan komisyonun çalışmalarına başladığı belirtildi. Açıklamada ayrıca Kırgızistan'a kaçan Dunganların evlerine geri dönmeye başladığı kaydedildi. 

afp222.jpg
Fotoğraf: A​​FP​

 

Cambıl eyaletinde cuma günü Dunganlar ile Kazaklar arasında henüz bilinmeyen nedenle kavga çıkmış, 8 kişi ölmüş, onlarca kişi yaralanmıştı.

r.JPG
Fotoğraf: Reuters

 

Taş, sopa ve silahların kullanıldığı kavganın büyümesi üzerine, olay yerine çok sayıda polis ve asker gönderilmişti.

Olaylarda 47 kişi gözaltına alınmış, daha sonra serbest bırakılmıştı. 

afp2.jpg
Fotoğraf: A​FP

 

Müslüman Çinliler

Yaklaşık 14 bin nüfuslu Masançi köyünün yüzde 90'ını Çin kökenli Dunganlar oluşturuyor. Köyde Kazaklar ve Kırgızlar da yaşıyor. Köyde zaman zaman Dungan ile Kazak aileler arasında küçük kavgalar çıkıyordu. Dunganlar, Çin'den Kazakistan topraklarına yaklaşık 140 yıl önce göç etmişti. 

 Orta Asya'da yaşayan Çin kökenli Müslüman bir halk olan Dunganlar kendilerini Hui olarak tanımlıyor. Kazakistan Kırgızistan ve Rusya’da yaklaşık 200 bin civarında Dungan’ın yaşadığı biliniyor.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU