ABD’nin İran yaptırımları dengeleri değiştirdi: Hint ve Rus devleri petrol anlaşmasına imza attı

İran, 2018’de Irak ve Suudi Arabistan’ın ardından Hindistan’ın üçüncü büyük petrol ihracatçısı konumundaydı

Rus petrol şirketi Rosneft'in Krasnoyarsk bölgesindeki petrol rafinerisi (Reuters)

İran’ın petrol ihracatını hedef alan yaptırımlar da dahil olmak üzere ABD'nin Tahran üzerinde artan baskısı yeni gelişmeleri beraberinde getirdi. Enerji kaynaklarını çeşitlendirme arayışına giren Hindistan, yönünü Tahran'dan Moskova'ya çevirdi.

Russia Today’in (RT) haberine göre, Hindistan’ın petrol devi Indian Oil Corporation (IOC), Rusya’nın en büyük petrol şirketi Rosneft’le 2020 sonu itibarıyla 2 milyon tona kadar petrol tedariki için imzaları attı. Taraflar arasındaki görüşme, 5 Şubat’ta Hindistan’ın Lucknow şehrinde başlayan DefExpo 2020 Uluslararası Savunma Fuarı sırasında gerçekleşti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hindistan Petrol Bakanı Dharmendra Pradhan, Rosneft Başkanı Igor Sechin’le Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de yaptıkları görüşmenin adından basın mensuplarına verdiği demeçte “Bu sadece bir başlangıç” ifadesini kullandı.

RT de atılan imzaların Hindistan ve Rusya arasında enerji güvenliği ortaklığının habercisi olduğunu belirtirken, ilerleyen zamanda daha fazla anlaşmanın geleceği haberini verdi.  

İran, 2018’de Irak ve Suudi Arabistan’ın ardından Hindistan’ın üçüncü büyük petrol ihracatçısı konumundaydı. Washington-Tahran hattında artan gerilim ve yaptırımların ardından süreç değişime uğradı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2015 tarihli nükleer anlaşmadan ülkesini 2018’de çekmesi sonrası Tahran’ın ekonomisini felç etme amacıyla İran’a karşı uyguladığı yaptırımları sertleştirdi.

Suudi Arabistan’ın petrol devi Saudi Aramco geçen yıl insansız hava araçlarıyla saldırıya uğrarken, Irak’taysa bir yandan gösteriler, diğer yandan İranlı General Kasım Süleymani’nin 3 Ocak’ta ABD’nin Bağdat’ta düzenlediği saldırıda öldürülmesi sonrası Ortadoğu’daki tansiyon yükseldi.

RT, İran’ın Süleymani suikastına misilleme için Irak’taki Amerikan üslerine füze saldırısının ardından Hindistan’ın petrol tedariki için yönünü başka bir yere çevirdiği yorumuna yer verdi.

Hindistan halihazırda jeopolitik risklerden korunmak amacıyla enerji ihtiyaçları için Ortadoğu'dan uzakta kaynak arayışına girişmişti. Diğer taraftan Asya ülkesinin bu bölgeden petrol ithalatı 2018'de yüzde 65'ken, 2019'da yüzde 60'a kadar gerilemişti.

 

 

RT, Hindistan’ın enerji kaynaklarını çeşitlendirme çabasıyla ilgili analizinde ayrıca şu ifadelere yer verdi:

Bu politikanın bir diğer itici gücü, Hint hükümetinin 2030’a kadar sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) gibi daha temiz yakıt kullanımını yüzde 6’dan yüzde 15'e çıkarma taahhüdüdür. Ocak ayından bu yana Körfez'deki güvenlik gelişmeleri sonucu Hindistan'ın Rusya’yla yaptığı enerji işbirliğinde, daha önce görülmemiş derecede bir aciliyet duygusu oluşmuştur.

The Economic Times’ın geçen yıl paylaştığı verilere göre dünyanın üçüncü büyük petrol tüketicisi Hindistan’ın ham petrolü dışarıdan tedarik oranı 2019’da yüzde 84’e kadar çıkmıştı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi ise 2015’te koyduğu hedefte ülkesinin petrol konusunda dışa bağımlılığını yüzde 10 oranında azaltacağını söylemişti.

Modi, Mart 2015’te katıldığı bir konferansta yaptığı açıklamada, Hindistan’ın 2013-2014 döneminde yüzde 77 olan petrol ithalatına bağımlılığını 2022’ye kadar yüzde 67’ye indirmesi gerektiğini belirtmişti.

 

Independent Türkçe, Russia Today, The Economic Times

DAHA FAZLA HABER OKU