Türü tehdit altındaki dağ gorillerinin üzerine yıldırım düştü

Uganda'daki bir ulusal parkta yıldırım düşmesi sonucu türleri tehlikede olan 4 dağ gorilinin hayatını kaybettiği açıklandı

Dağ gorillerinin yetişkin erkeklerine sırtlarındaki gri yada gümüş renkli tüyler nedeniyle "gümüş sırt" adı verilir (AP)

Uganda'daki bir ulusal parkta yıldırım düşmesi sonucu nesli tükenmekte olan dağ gorillerinden 4'ü hayatını kaybetti.

3 Şubat'ta ülkenin güneybatısındaki Mgahinga Ulusal Parkı'nda yaşanan olayda aynı aileye mensup 3 dişi ve bir erkek gorilin öldüğü belirlendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Büyük Virunga Sınırlararası İşbirliği (GVTC) adlı doğal kaynakları koruma grubu cumartesi günkü açıklamasında ölen 4 dağ gorili üzerinde otopsi yapıldığını belirtti.

Grup gorillerin ölüm nedenlerinin yıldırım çarpması sonucu elektriğe kapılarak ölüm olduğunu ancak kesin laboratuvar sonuçlarının iki üç haftaya belli olacağını duyurdu.

Ölen 4 dağ gorili geçen sene ağustos ayında komşu Ruanda'daki Volcanoes Ulusal Parkı'ndan Uganda'daki Mgahinga Ulusal Parkı'na geçen 17 bireyden oluşan Hirwa ailesine mensuptu.

GVTC'nin genel sekreteri Andrew Seguya BBC'ye yaptığı açıklamada "Bu çok üzücü. 3 dişinin goril nüfusuna katkı potansiyeli çok büyüktü" ifadelerini kullandı. Ölen dişilerden birinin hamile olduğu da belirtildi.

Ailenin diğer 13 üyesinin sağlık durumlarının iyi olduğu aktarıldı.

2008'de vahşi doğada sadece 680 olan dağ gorili sayısı, koruma ve yasa dışı avlanmayla mücadele çalışmaları sonucu binin üzerine çıktı.

Yapılan çalışmalar sonucu 2018'de Doğu Gorili'nin alt türü olan Dağ Gorilleri (Gorilla beringei beringei) Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi'nde "kritik tehlikede" kategorisinden "tehlikede" kategorisine yerleştirilmişti.

Uganda'daki Mgahinga Ulusal Parkı, Ruanda ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'yle paylaşılan ve dünyada dağ gorillerinin yaşadığı iki yerden birisi olan Virunga masifinin bir parçasını oluşturuyor.

 

Independent Türkçe, BBC, AFP

Derleyen: Keremcan Karabatak

DAHA FAZLA HABER OKU