Fırat'ın doğusundaki kampta 29 çocuk soğuktan öldü... Suçları babalarının IŞİD'li olması

BM, Houl mülteci kampında iki ayda 29 çocuğun soğuktan donduğunu duyurdu. Bir kısmını Rakka ve Deyrizor operasyonlarından kaçan sivillerin oluşturduğu kampta ölen IŞİD militanlarının aileleri de kalıyor. Bu nedenle yardım konusunda öncelikli değiller

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Sağlık Örgütü, (WHO) Suriye’deki Al Houl mülteci kampında son iki ayda 29 çocuğun soğuktan donduğunu duyurdu. 

Soğuktan donmaların yaşandığı kampta, ABD ve PYD’nin ortaklaşa düzenlediği Rakka ve Deyr ez Zor Operasyonları’ndaki çatışmalardan kaçan 23 bin kişinin daha geldiği ifade edilirken soğuktan donan çocukların bu 23 bin kişi arasında olduğu belirtildi. 

Yardımlar ulaşmıyor

Fırat’ın doğu yakasında Rakka ve Deyr ez Zor kentlerinin doğusunda kalan Al Houl’daki bu kampta daha önce IŞİD saflarında savaşmış militanların aileleri de kalıyor. Bu nedenle kamp, insani yardımlarda öncelikli değil. Independent Türkçe’ye bilgi veren sivil toplum örgütü temsilcileri söz konusu kampa ulaşmaya çalıştıklarını ancak gerek bölgedeki çatışmalar gerekse de PYD’nin engellemeleri nedeniyle bunun mümkün olmadığını savunuyor.

Lübnan'da dokuz mülteci dondu

Mülteci kamplarında soğuktan donanların sayısı sadece El Houl’dakilerle sınırlı değil. Lübnan’daki mülteci kamplarında bu kış dokuz mülteci soğuktan donarak hayatını kaybetti. Geçtiğimiz yıllarda da Suriye genelindeki mülteci kamplarında içinde çocukların olduğu mülteciler donarak ölmüştü.

İki milyon iç mülteci var

2011 yılından bu yana devam eden Suriye savaşında yaklaşık iki milyon kişi iç mülteci haline geldi. Başka ülkelere sığınmak zorunda kalan Suriye mülteci sayısının ise altı milyon olduğu tahmin ediliyor.

DAHA FAZLA HABER OKU