İstanbul’da ilk kez Kürt Filmleri Festivali düzenlenecek

6-10 Mart arasında düzenlenecek festival Kürtlerin sinema sanatına ilgisini büyütmeyi ve Kürt sinemasının gelişimine katkıda bulunmayı amaçlıyor

Fotoğraf: AA

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, ilk kez yapılacak olan İstanbul Kürt Film Festivali "Mezopotamya Sinema" girişimiyle 06-10 Mart tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak.

Yönetmenler Hüseyin Tabak’ın "Çirkin Kral Efsanesi", Sehim Ömer Kalifa'nın "Zagros", Hüseyin Hasan'ın "Reşeba", Ender Özkahraman'ın "Zor bir karar" filmi ile Veysi Altay’ın BİR (Kuyu) belgeselinin yanı sıra festivalde yaklaşık 30 film yer alacak. 

Yönetmen Veysi Altay yaklaşık iki yıldır İstanbul’da bir festival yapmayı planladıklarını söyledi. Altay “Özellikle son zamanlarda Kürtler üzerine çok fazla filmler yapılıyor. Dolayısıyla çekilen filmler izlenecek bir yer bulamıyor ve çok sayıda izleyiciye ulaşamıyor. Çünkü Türkiye’de Kürt sineması ya kendine bir alan bulamıyor ya da hiç yoktur” dedi.

“İstanbul’da Kürt sinema festivalinin yapılmaması büyük eksiklik”

Belediyelere atanan kayyumlarla birlikte var olan sinema salonlarının da ellerinden alındığını iddia eden Altay, “Haliyle çok sayıdaki Kürt filmlerini gösterime sokamıyoruz. Dolayısıyla çekilen filmler izleyiciyle buluşamıyor. Bu festivalle amacımız, hem Kürt yönetmenlerin çektiği filmler hem de Avrupa ve Türkiye’de Kürtler üzerine çekilen filmleri İstanbul’da izleyiciyle buluşturmak. Şurada bir öz eleştiri vermek gerekirse Kürt nüfusunun yoğun olduğu İstanbul’da daha önce bir festivalin yapılmaması Mezopotamya Sinema olarak bizim büyük bir eksikliğimizdir” diye konuştu. 

“Panelde Kürt sinemasının önündeki engelleri tartışacağız”

Mart ayında gerçekleştirilecek olan festivalde yaklaşık 30 filmin yer alacağı bilgisini de veren Altay, festivalin içeriğine ilişkin şunları ifade etti:

"Panelde, Kürt sinemasının önündeki engellerin yanı sıra Kürt sinemasının artıları, eksiklikleri ve hikâyelerini ele alarak birçok yönden değerlendirme yapacağız. Filmlerin yanı sıra filmlerin büyük bir kısmının yönetmenleri de bu festivalde yer alacak. Film gösterimleri sonrasında yönetmenler ile filmleri üzerine görüşmeler ve tartışmalar yapılacak. İzleyiciler, yönetmenlerle bir araya gelip film üzerine düşüncelerini belirtecek."

“Mart ayını özellikle seçtik”

Mart ayını özellikle seçtiklerini dile getiren Altay, aynı zamanda kadın yönetmelerin çektiği filmlerin de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle festivalde gösterileceğini aktardı. Daha önce Diyarbakır’da Film Amed Belgesel Festivali, Batman’da Yılmaz Güney Film Festivali ve Van'da Ahtamara Film Festivali’ni gerçekleştirdiklerini sözlerine ekleyen Altay, “Orada gösterilen filmler İstanbul Kürt Film Festivali'nde de izlenebilecek. Farklı dillerde çekilmiş filmler alt yazıları ile birlikte gösterilecek. Farklı kültür, inanç ve değerler üzerine çekilmiş filmler de bu festivalde yer alacak” diye konuştu.

DAHA FAZLA HABER OKU