ESK depolarındaki raf süresi dolan 60 bin ton et kavurma yapılıp piyasaya sürülecek iddiası

CHP’li Başevirgen, Et ve Süt Kurumu’ndaki 60 bin ton etin raf ömrününün tükenmek üzere olduğunu iddia edip, “Bozuk etler vatandaşa mı yedirilecek?” diye sordu. Et-Bir Başkanı Yücesan, 57 bin ton et olduğunu doğruladı. Şimdi merak edilen etlere ne olacağı

Et ve Süt Kurumu / Fotoğraf: AA

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplanması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde önemli bir iddiada bulundu.

Başevirgen, Et ve Süt Kurumu (ESK)’nın deposunda bulunan 60 bin ton etin raf ömrünün tükenmek üzere olması nedeniyle bunların işlenerek kavurma, sucuk ve konserve yapılacağını öne sürdü.

“ESK tonlarca etin heba olmasına izin veriyor”

“Bozuk etler vatandaşlara mı yedirilecek?” diye soran Başevirgen,iddialarını şöyle sürdürdü:

Halkımız ocakta tenceresini kaynatamıyor, kuru fasulye, nohut, mercimek artık zengin sofralarında. Ete ise sadece kasap ve market vitrinlerinden bakıyor. Buna rağmen ESK deposunda biriktirdiği tonlarca etin heba olmasına izin veriyor.

bekir baş.jpeg
Bekir Başevirgen / Fotoğraf: turgutlupostasi.com

 

60 bin tonun depolama maliyeti 42 milyon lira

“1 kg etin aylık depolama maliyeti 70 kuruş iken Et Süt Kurumu’nun 60 bin ton için aylık 42 milyon lira harcama yapması gerektiğini iddia eden Başevirgen bundan dolayı kurumun 700 milyon TL zarara uğradığını ve bu zararın hazine tarafından karşılanacağını ifade edildi.

Başevirgen’den sorular

Başevirgen soru önergesinde ayrıca “ESK’nın deposunda daha önce raf ömrü tükenen et var mıdır? Eğer varsa miktarı nedir ve bu etler ne yapılmıştır? Depodaki etler neden raf ömrü dolana kadar bekletilmiştir? Etler neden iç piyasaya sürülmemiş ve fiyatların düşürülmesi sağlanmamıştır?” sorularını da yöneltti.

ahmetyücesan.jpg
Ahmet Yücesan / Fotoğraf: gidahatti.com

 

"Depolarda 57 bin ton et var"

Konuyla alakalı olarak Independent Türkçe’nin sorularını yanıtlayan kısa adı Et-Bir olan Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği Başkanı Ahmet Yücesan ise ESK’nın depolarındaki 27 bini kemikli geri kalanı kemiksiz olmak üzere 57 bin ton etin olduğundan haberdar olduklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

Etlerin tek bir depoda değil Türkiye genelinde kuruma ait 8-10 depoda tutuluyor. Bu etlerin satışı için ESK ihaleye çıkıyor. Bir eti 7-8 aydan fazla saklayamazsınız. Ancak şu an mevcut olan etlerin ne kadarının ne zaman alındığını bilmediğimiz için Sayın Milletvekili’nin iddia ettiği gibi raf ömürlerinin dolup dolmadığı konusunda yorum yapamayız.

57 bin ton etin Türkiye’nin yıllık et ihtiyacının yüzde beşine geldiğini belirten Yücesan, “Ciddi bir miktar. Beş bin ton et ithal edilse olay oluyor. Bu oranda bir et tüm Türkiye’nin 15-20 günlük et ihtiyacını karşılayabilir” dedi.

Etlerin bir an önce tüketilmesi gerektiğini söyleyen Yücesan, sürelerinin geçmemiş olması halinde en iyi seçeneğin kavurma yapılarak piyasaya sürülmesi olduğunu kaydetti.

Kurbanda satılamayan hayvanların etleri mi?

Et ve Süt Kurumu’nun görevleri arasında et piyasasını düzenlemek ve üreticiye destek olmanın olduğunu hatırlatan Yücesan, “Üreticinin elinde kalmasın diye satılamayan hayvanları almış olabilirler. İyi organize edilemediyse ellerinde kalmış olabilir” diye konuştu.

Bu arada ismini vermek istemeyen bir et üreticisi ise depolarda kalan etlerin bir kısmının Kurban Bayramı’nda üreticilerce satılamadığı için kurbanlıklara ait etler olduğunu öne sürdü.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU