Demokrat Parti önseçiminde sürpriz sonuç elde eden, ABD'nin ilk açık eşcinsel başkan aday adayı Pete Buttigieg kimdir?

38 yaşındaki eski South Bend Belediye Başkanı beklenmedik bir çıkış yaparak ABD’de başkanlık yarışına dair yeni senaryoların ortaya çıkmasına neden oldu

Buttigieg, sürpriz bir başarıyla Iowa yarışını Sanders ve Biden'ın önünde tamamladı (Reuters)

ABD’de iki büyük partinin kasımda gerçekleştirilecek başkanlık seçimi için adaylarını belirleme süreci Iowa’da birkaç başlıkta sürprizlerle başladı. Demokrat Parti’nin oy sisteminde yaşanan sıkıntı nedeniyle sonuçların 4 gün sonra açıklanabilmesi, sürpriz Demokrat aday adayı Pete Buttigieg’in diğer rakiplerini kıl payı da olsa geride bırakması ve eski Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın beklentilerin altında kalması bu başlıklar arasında yer alıyor.

Ancak en büyük sürprizi Iowa yarışını yüzde 26,2’lik oy oranıyla, oyların yüzde 26,1’ini alan Vermont Senatörü Bernie Sanders’ın önünde tamamlayan Pete Buttigieg yapmış görünüyor. Buttigieg her ne kadar süreç içinde uluslararası medyada diğer aday adayları kadar öne çıkmasa da kampanya döneminde sürpriz genç Demokrat aday adayının isminden sıklıkla bahsedileceğe benziyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The New York Times’ın aktardığına göre, Buttigieg’in yargı konusunda önerdiği değişikliğe verilen tepkileri ağırbaşlı biçimde karşılaması liberal haber kaynaklarının övgüsünü kazanmıştı. ThinkProgress, Buttigieg’in “yönetim konusunda tek ciddi” aday olarak göründüğünü söylemişti. Öte yandan, Demokrat adaylığına seçildiği durumda Trump’a ciddi bir rakip olup olamayacağı tartışma götürürken Gazeta Wyborcza’nın belirttiğine göre Buttigieg, Demokratlar açısından “daha iyi bir Biden”. 

MSNBC’de yer alan haberlere göreyse ABD’lilerin dahi şu ana kadar ismini telaffuz etmekte zorlandığı Demokrat aday, Trump’ı mağlup etmek için Obama’nın izlediği veya kullandığı taktikleri kullanabilir. 

Pete Buttigieg kimdir?

38 yaşındaki Buttigieg, ABD’nin Indiana eyaletinin South Bend kentinde doğdu ve iki dönem South Bend Belediye Başkanlığı yürüttü. 2019’da tekrar seçilmek adına kampanya başlatmadı ve 1 Ocak 2020’de görevini bıraktı. ABD Donanması’nda istihbarat alanında da görev yapan Buttigieg, aynı zamanda McKinsey & Company şirketinin de danışmanlarından biriydi. Ocak 2019’da başkanlık için yürüteceği kampanyayı duyurana kadar Buttigieg, 100 binden fazla nüfusa sahip Indiana şehrinin nispeten gölgede kalmış belediye başkanıydı. Harvard’da ve daha sonra Rhodes Bursu’yla Oxford’da eğitim gördü. Ulusal siyasete ilk kez 2017’de giren Buttigieg, Demokratik Ulusal Komitesi (DNC) başkanlığına aday olmuş ve başarısız olmuştu. 

Buttigieg’i diğer adaylardan ayıran başlıklar

Buttigieg seçim kampanyasını jenerasyon değişikliği fikri etrafında şekillendiriyor. Başkanlık yarışında yer alan en genç aday adayı olması ve siyaset kökenli bir isim olmaması nedeniyle dikkat çekiyor. Buttigieg seçmenlere Amerikan siyasetinin yeni döneminde farklı jenerasyonlar arasında köprü olabileceğini vaadediyor. Öte yandan Buttigieg, ABD Anayasa Mahkemesi’ndeki koltuk sayısını artırma fikrini ilk ortaya atan aday adayı.Yarıştaki en genç adayı aynı zamanda başkanlık için büyük bir kampanya yürüten ilk eşcinsel isim. Ayrıca doğrudan Beyaz Saray’a gitmek için aday olan ilk belediye başkanı.

 

 

Buttigieg, Anayasa Mahkemesi’nin yapısını nasıl değiştirecek?

Buttigieg, yargıçların yerleşimine dair nasıl değişiklik yapılacağı konusunda bir dizi öneride bulunuyor. Sistemin değişmesinin her yeni mahkeme atamasını Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında daha az politik bir yarış haline getirebileceğini söylüyor. 

Buttigieg’in önerdiği plana göre, Anayasa Mahkemesi’nde 10 daimi yargıçla birlikte, diğer 5 kişi ilk 10 kişinin oybirliğiyle verdiği onay doğrultusunda mahkemede yer alabilir. Buttigieg ayrıca temyiz mahkemesi hakimlerinin bir yıllık dönemlerle dönüşümlü görev yapmasını da öneriyor. Mevcut durumda Anayasa Mahkemesi’nde bir baş yargıç ve sekiz yargıç bulunuyor.

 

Independent Türkçe, The New York Times, MSNBC, Eurotopics 

Derleyen: Esra Güngör

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU