Elazığ’da 59 bin binanın 50 bininde hasar tespit çalışmaları bitti, 2 milyon lira ödeme yapıldı

Elazığ'da meydana gelen depremin ardından başlatılan hasar tespit çalışmalarında sona yaklaşıldı. 50 bin bina denetlendi, 9 bin bina için çalışmalar sürüyor. DASK, depremden etkilenen Elazığ ve Malatya’da 2 milyon lira hasar ödemesi yaptığını açıkladı

Fotoğraf:AA

Elazığ’da merkezi Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından yürütülen hasar tespit çalışmaları büyük oranda tamamlandı.

Elazığ’da, 24 Ocak'ta meydana gelen depremin ardından, Çevre Şehircilik Bakanlığı’nca 1000 kişilik ekiple son teknolojik cihazlar kullanılarak yürütülen hasar tespit çalışmaları aralıksız sürüyor.

1.jpg
Fotoğraf:AA

 

10 bine yakın binada çalışmalar sürüyor

59 bin 300 binadan 50 bin 62'sindeki çalışmalar tamamlandı, 9 bin 238 bina için çalışmalar devam ediyor.

252 binanın yıkıldığı kentte, 566 bina için acil yıkım kararı alındı, 7 bin 319 binanın ağır hasarlı, 1650 binanın orta hasarlı, 15 bin 158 binanın az hasarlı, 25 bin 117 binanın ise hasarsız olduğu tespit edildi. 

2.jpg
Fotoğraf:AA

 

Bu tespitler doğrultusunda kentte bir yandan kullanılamayacak durumdaki binaların yıkımı gerçekleştiriliyor diğer yandan verilen izin doğrultusunda riskli görülmeyen konutlardan depremzedeler eşyalarını çıkarmaya çalışıyor.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Mete Güler, depremin ardından Elazığ ve Malatya'da şu ana kadar 2 milyon lira hasar ödemesi gerçekleştirdiklerini söyledi.

3.jpg
3.jpg, by dora.menguc

 

Mart sonuna kadar tüm tazminatlar ödenecek

Malatya’da gazetecilere açıklamada bulunan Güler, şunları söyledi:

Sivrice merkezli depremden sonra hem Elazığ hem de Malatya ve çevre illerden gelen ihbarlar oldu. Biz bu ihbarları hemen hasar dosyaları oluşturarak eksperlerimize yönlendirdik. Şu anda yaklaşık 127 kadar eksperimiz sahada faaliyetlerini yürütmekte. En kısa süre içinde tazminatlarımızı tamamlamayı planlıyoruz. Halihazırda 2 milyon lira kadar hasar ödemesi gerçekleştirdik. Önümüzdeki haftadan itibaren bu rakamların çok daha ileriye gideceğini ve mart ayı sonuna kadar da bütün tazminat ödemelerimizi gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz.

4.jpg
Fotoğraf:AA

 

"Zararı rahatlıkla ödeyebilecek kapasiteye sahibiz"

Güler, mali bakımdan DASK'ın son depremde oluşan zararı çok rahatlıkla ödeyebilecek kapasiteye sahip olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

Bir depremde 24 milyar lira hasar ödeme kabiliyetimiz mevcut. Onun için biz burada esas olarak afet yönetimine, operasyonları nasıl yöneteceğimize odaklandık. Eksperlerimizi görevlendirdik, onlara üç grup halinde eğitim veriyoruz. İki grup eğitim tamamlandı ve üçüncü grubu da tamamladıktan sonra tüm hasar tespitlerimizi yapacağız. Elazığ ve Malatya özelinde deprem dolayısıyla 15 bine yakın hasar ihbarı aldık. Bunların 8 bini yani yüzde 65'inin Elazığ, yüzde 30'unun da Malatya'dan olduğunu görüyoruz.

5.jpg
Fotoğraf:AA

 

10 milyon civarında ödeme yapılacak

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli ise, "Zorunlu Deprem Sigortası dışındaki hasar ihbarlarına bakacak olursak, sigorta sektörüne tüm şirketlerin verileri dahil olmak üzere deprem bölgesinden 753 hasar başvurusu oldu. Bu hasarların 473'ü Elazığ'dan, 202'si Malatya'dan, 78'i diğer illerden geldi. 753 hasar ihbarının 355'i konut, 377'si iş yeri, 14'ü kasko ve 7'si ise diğer sigorta hasarlarıydı. Ülke ekonomisi açısından sigortalılık oranının yükseltilmesi ve tüm risklere karşı iş yerlerimizin de teminat altına alınması çok önemli. Sektör olarak depremin ardından DASK ile eksperlerimizi görevlendirdik, sigortalılarımızın yanında olduk hem hasar tespiti hem ödemeler konusunda çalışmalarımız devam ediyor. 10 milyon lira civarında ödeme yapacağımız öngörülüyor. Zaman içinde yeni ihbarlarla rakam değişecektir" dedi.

6.jpg
Fotoğraf:AA

 

41 kişi hayatını kaybetmişti

24 Ocak Cuma günü akşam saatlerinde meydana gelen merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğünde depremde 41 kişi hayatını kaybetmiş, 1.607 kişi de yaralanmıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU