Eski yöneticisinin dedektifle takip edildiği ortaya çıkan Credit Suisse’in CEO’su istifa etti

Eski Varlık Yöneticisi, “En büyük rakip UBS’e geçecek ve müşterileri de beraberinde götürecek” endişesiyle aylarca bir dedektif tarafından takip ettirilen Credit Suisse’in CEO’su dört yıllık görevini bıraktı

Tidjane Thiam, 2015'ten bu yana Credit Suisse'te CEO'luk görevini yürütüyordu/ Fotoğraf: Reuters

Eski bir varlık yöneticisini takip ettirdikleri gerekçesiyle yaklaşık beş aydır “casusluk skandalıyla” sarsılan Credit Suisse yönetiminde önemli bir ayrılık yaşandı. İsviçreli bankanın 2015’ten bu yana CEO’luk koltuğunda oturan Tidjane Thiam istifa etti. 

Thiam’ın yerine bankada 20 yıldır çalışan ve üç yıldır da İsviçre operasyonlarını yöneten Thomas Gottstein getirilecek. 

Yönetim Kurulu Başkanı Urs Rohner’in hakkında “Bankaya çok büyük katkıları oldu” dediği Thiam, Credit Suisse’in dördüncü çeyrek ve tüm yıl bilançosunu açıklayacağı sunumun ardından 14 Şubat’ta görevi bırakacak. 

Rohner açıklamasında “Tidjane’nin liderliğinde Credit Suisse’in stratejisinin amacı yenilendi, sermaye yapısı iyileşti, maliyetler ve risk düştü, çeşitlilik arttı ve farklı birimler arasında birliktelik oluşturuldu. Credit Suisse’in sağlam temeller üzerinde durarak başarılı şekilde kâra geçmesinde onun payı var” ifadelerini kullandı. 

Ne olmuştu? 

2013’te Credit Suisse’te çalışmaya başlayan ve kısa sürede yıldızı parlayan uluslararası varlık yöneticisi Iqbal Khan ile CEO Thiam arasındaki fikir ayrılığı, bazı medya organlarına göre “rekabet”, 2019’da kendini iyiden iyiye göstermeye başladı. 

Khan’ın, Credit Suisse’in en büyük rakibi UBS’e transfer olacağına yönelik söylentilerinin çıkmasının ardından 43 yaşındaki ekonomistin peşine “müşterileri çalıp çalmadığını araştırmak” için casus takıldığı iddiaları ortaya atıldı. 

Iqbal Khan.jpg
Credit Suisse’in eski CEO’su Hans-Ulrich Meister, ekonomist Iqbal Khan için “Yaptığım en iyi işe alımdı” demişti/ Fotoğraf: Reuters

 

Credit Suisse’ten temmuz ayında ayrılan Iqbal Khan, bir dedektifin kendisini ve eşini Zürih’te takip ettiği gerekçesiyle eylül ayında şikayette bulundu. 

Konuyu araştırmak için görevlendirilen hukuk firması Homburger, Tidjane Thiam’ın konuyla bağlantısı olduğuna dair kanıt bulunmadığını açıkladı. 

Thiam da istifasını açıkladığı notunda durumdan haberdar olmadığını ancak sürecin Credit Suisse’i yıprattığını ve endişe yarattığını söyledi. 

Soruşturma sonucunda casusluğun yapılması için emrin Baş Operasyon Şefi Pierre-Olivier Bouee tarafından verildiği iddia edildi. Bouee, ekim ayında Credit Suisse’teki görevinden ayrıldı. 

Skandal ayrıca, Credit Suisse ile özel bir güvenlik şirketi arasında aracılık yapan özel dedektifin intihar etmesine yol açtı. 

2016-2019 yılları arasında Credit Suisse kârını 1 milyar İsviçre frangından 1,8 İsviçre frangına yükselten Khan, yaklaşık üç aydır da UBS’te görev yapıyor. 

Khan, bankanın CEO’su Sergio Ermotti’nin varisi olarak görülüyor. 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU