Restoranların en güzel bölümleri sigara içenlere değil içmeyenlere ayrılacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca artık restoran ve kafelerin açık alanlarında sigara içmenin yasaklanacağını söyledi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca restoranların, kafelerin en güzel bölümlerinin, açık alanlarının sigara içenlere değil içmeyenlere ayrılacağını söyledi. Koca, sigara içenlere ise arka bölümlerde daha küçük kapalı alanların ayrılacağını belirtti.

Sadece kapalı alanlarda sigara içilebilecek

Hürriyet gazetesine konuşan Bakan Koca şunları söyledi:

“Restoranların, kafelerin en güzel yerleri sigara içenlere ayrılıyor. Televizyonlarda buzladığımız görüntüleri çocuklara göstermeyelim diyoruz ama restoranda, sokakta sergiliyoruz. Yurtdışında bu kadar açık alanda içilmiyor. Biz diyoruz ki açık alanlarda değil görünmeyen, izin verdiğimiz kapalı bölümlerde içilmesine izin verelim. Restoranlarda, kafelerde sigara içmeyen yüzde 70’i arka tarafta küçük bir yere alıyorsunuz, sigara içen yüzde 30’luk kesime en güzel yeri ayırıyorsunuz. Bundan sonra buralarda kapalı bölümler olacak. Bu da mekânın yüzde 30’unu geçmeyecek. Bir kapıdan direkt girilemeyecek, bir geçiş bölgesi olacak. Havalandırması çok güçlü olacak. Dumanı bölümden dışarı sızmayacak, ruhsatlandırması da özel olacak. Nargile için de aynı şey yapılacak. Açık alanda asla içilmeyecek.”


Tütün endüstrisine tepki

Sağlık Bakanı Koca tütünle mücadelede denetimler biraz gevşediğinde tütün kullanımının arttığına dikkat çekti ve tütün endüstrisine tepki gösterdi:

“Türkiye’de tütünle mücadele sürecinde denetimler sıkı yapılırken kullanım oranı aşağı düştü, denetimler biraz gevşediğinde ise oran yine yüzde 32’lere çıktı. Erkeklerde yüzde 41’den 44’e, kadınlarda yüzde 13’ten 19’lara yükseldi. Endüstri ‘Ben bu tüketimi nasıl arttırırım’ diye bakıyor. Sigara denetimleri artınca, nargile kültürü oluşturmaya çalışıyorlar. ‘Elektronik sigara zararsızdır’ diyorlar, oysa durum tam aksi. ‘Kadınlara özel’ diyerek sigara pazarlıyorlar. Gençler uzun süreli müşteri olma potansiyeli ile kadınlar ise anne olarak rol model olacağı düşüncesi ile tütün endüstrisinin hedefindeler. Endüstri ile mücadele etmezseniz sonuç alamazsınız.”

Yerli SMA ilacı geliyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ilk yerli aşının ağustosta çıkacağını söyledi. Aşının difteri-tetanos aşısı olacağını belirtti. Koca ilaçta dışa bağımlılığın yüzde 54, malzemede yüzde 82, cihazda ise yüzde 84 olduğunu ifade etti ve “Buna dur demeliyiz” ifadesini kullandı. Bakan Koca geçen yıl ruhsat verilen ilaçların kutu bazında yüzde 82’sinin yerli olduğunu belirtti.

Koca yerli SMA ilacı için hazırlık yapıldığını da açıkladı:

“SMA ilacı şu anda dünyada tek tedavi seçeneği. Üstelik piyasaya da yeni çıktı. Ama sanki yıllardır varmış da ödenmiyormuş gibi bir izlenim yaratıldı. Oysa Tip 2 ve 3 için klinik çalışmalar daha Nisan 2018’de sonuçlandı. Bundan sonraki süreçte ilaç sıkıntısı yaşamamak için biz de hızlı ruhsat verme yetkisini kullanmaya karar verdik. Cumhurbaşkanımız kararnameyi imzaladı. Üç yerli firma ile görüştük, hazırlıklarını yapıyorlar. Bize başvuruda bulundukları an üretime başlamalarına izin vereceğiz. Sadece tedavi değil, koruyucu önlem olarak SMA’nın yerli tanı kitini geliştiriyoruz. Evlilik öncesi herkesi ücretsiz olarak tarayacağız. Artık SMA riskini doğumdan önce tespit edeceğiz.”


Her gebeye bir ebe

Sağlık Bakanı sezaryen oranının yüzde 53’e çıktığını hatırlatarak özel sağlık kuruluşlarında yüzde 71’i bulduğunu vurguladı. Koca normal doğumu teşvik etmek için “Gebelik sürecinde ebeler aktif rol almalı. Her gebenin bir ebesi olsun istiyoruz. Ebe sayımız yeterli değil. Kontenjanı artırmak için YÖK ile görüşüyoruz. Hatta ebe ve uzman ebe olmalı ki doğumlarımız hekimlerimiz ve ebelerimizin nezaretinde yapılsın” ifadelerini kullandı. 
 

DAHA FAZLA HABER OKU