Irak'ın yeni başbakanını Lübnan Hizbullahı mı belirliyor?

Allavi’nin Hizbullah’ın yönetim kadrosuyla yakın ilişkileri, 2006 yılında İletişim Bakanlığı yaptığı döneme uzanmakta

Yeni Başbakan Allavi, Cumhurbaşkanı Berhem Salih'ten hükümeti kurma görevini aldı / Fotoğraf: Reuters

Irak’ta yeni hükümetin kurulması için İran yerine Lübnan Hizbullahı’nın müzakerelere vekalet ettiği iddia edildi. Kulis bilgilerine göre, Hizbullah, Muhammed Tevfik Allavi’nin hükümet kurmakla görevlendirilmesi için yoğun çaba sarf etti.

Irak’ta yeni başbakan belirleme amacıyla yürütülen müzakereleri takip eden kulislerin Independent Arabia’ya aktardığı bilgilere göre, Allavi’ye hükümeti kurma görevinin verilmesinde Lübnan Hizbullahı aktif rol oynadı.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta yürütülen müzakerelerde Allavi isminin masaya konulması, Lübnan Hizbullahı’nın İranlı General Kasım Süleymani’nin ölümü sonrasında Irak’la ilgili meselelerde daha fazla öne çıktığının bir kanıtı olarak gösteriliyor.

Allavi’nin Hizbullah’ın yönetim kadrosuyla yakın ilişkileri, 2006 yılında İletişim Bakanlığı yaptığı döneme uzanmakta.

Independent Arabia’ya konuşan kaynaklara göre Hizbullah, sahip olduğu şirketlerin Irak’ta bazı ihaleleri alması amacıyla söz konusu tarihte Allavi ile ilişki kurdu.

Kaynaklar, Allavi’nin bu makamda bulunmasının Lübnan Hizbullahı’na Irak’ta yeni nüfuz alanları açacağına işaret ediyor.

Süleymani sonrası oluşan boşluk

Süleymani’nin ölümü, İran’ın Irak’taki politikalarında büyük bir boşluk meydana getirdi. İranlı generallerin deyimiyle ‘Hacı Süleymani’ geçtiğimiz yıllarda Irak’ta hem siyasi rolleri paylaştırarak hem de anlaşmazlıkları çözüme bağlayarak Bağdat’taki siyaseti kontrol altında tutuyordu.

Tahran, Süleymani’nin bıraktığı boşluğu onun yerine bir isim atayarak dolduramaz. Zira Süleymani, Irak’ta Şii, Sünni ve Kürt taraflarıyla güçlü bir çıkar ağı kurmuştu.

Lübnan Hizbullahı, Tahran’ın Süleymani tokatının etkisini üzerinden atmasını beklemeden Irak dosyasını teslim almak için harekete geçti.

Irak’ın eski Başbakanı Adil Abdulmehdi’nin istifa eder etmez Allavi isminin ön plana çıkması, İran destekli gruplarda kafa karışıklığına neden oldu. Çünkü Allavi’nin İran’ın adayı olmadığının farkındaydılar.

Tahran Beyrut’a alan açıyor

Tahran bu sefer Irak dosyasıyla ilgilenmesi için Hizbullah’a yavaş yavaş alan açmaya başladı.

Independent Arabia’ya konuşan kaynaklara göre, Hizbullah’ın önde gelen yöneticilerinden Muhammed Kevserani, Bağdat-Beyrut hattındaki iletişimin devamı için Süleymani sonrası Irak’ta kalmaya başladı. Kaynaklar, Kevserani’nin bu süre zarfında Allavi’ye başbakanlığa giden yolun önünü açmak için bir dizi temaslarda bulunduğunu bildiriyor.

Kaynakların aktardığına göre, Kevserani’nin bu konudaki başarısı kolay olmadı. Zira Allavi’nin Kevserani aracılığıyla onlarca taahhüdün altına imza atması gerekiyordu. Bu vaatlerin bazıları da Tahran destekli Iraklı milis grupların liderleriyle bağlantılı. Bu süreç, İran’ın doğrudan isim belirleme yerine alternatif olarak Allavi’yi kabul ettiğini gösteriyor.

Allavi’nin Lübnan’la ilişkileri 1997’ye dayanır. Bu tarihlerde Irak’ta iktidarda bulunan Baas rejiminin baskıları neticesinde Bağdat’tan Lübnan’ın başkenti Beyrut’a kaçan Allavi burada eğitim gördüğü Amerikan Üniversitesi’nden mezun oldu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Halil Erdoğan

independentarabia.com/node/91396

DAHA FAZLA HABER OKU