Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro, yerlilerin topraklarını madenciliğe açan tasarıyı Kongre’ye sundu

Jair Bolsonaro, tartışmalı tasarıyı çarşamba Ulusal Kongre’ye sundu

Yerliler, Bolsonaro iktidara geldiğinden bu yana yaşadıkları bölgelerde yasadışı faaliyetlerin arttığını belirtiyor (AFP)

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, pek çoğu Amazon’da bulunan yerli halkın yaşadığı toprakları madenciliğe, tarım faaliyetlerine ve hidroelektrik santrallere açan tartışmalı tasarıyı çarşamba Ulusal Kongre’ye sundu. 

Aşırı sağcı devlet başkanı, yürürlüğe girmesi için Kongre onayını gerektiren tasarıyı “rüya” diye nitelerken yerliler tasarıyı “soykırım teklifi” diye anlandırıyor. 

AFP’nin aktardığına göre, henüz yayımlanmamış tasarı hem yerlilere hem de üçüncü kişilere bahsi geçen faaliyetlere katılma imkanı tanıyor.

Tören sırasında Bolsonaro, “Bu rüyanın gerçek olmasını umuyorum” dedi.

Yerli bir insan da tıpkı bizim gibi kalbi, ruhu, istekleri, ihtiyaçları olan biri ve bizim kadar Brezilyalı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yapılan açıklamada önceki hükümetlerin bu tip düzenlemeleri yapmayı “ihmal etmesi” nedeniyle yasal belirsizliğin ve “yasadışı madenciliğin” teşvik edildiği belirtildi.

Bolsonaro, “Büyük adımın atılması Kongre’ye bağlı” dedi. 

Ocakta yaklaşık 600 Brezilyalı yerli lideri Mato Grosso’da hükümetin “soykırım” diye niteledikleri hamleleri kınamak için bir araya gelmişti. 

Öte yandan Brezilya Adalet Bakanlığı Ricardo Lopes Dias’ı Ulusal Yerli Vakfı’nın (FUNAI) başına getirdiğini duyurdu. New York Times’ın aktardığına göre, Dias’ın atanması yerli halkın sağlığına ve kültürüne tehdit oluşturabileceği konusunda endişe yaratıyor. 

 

AFP, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU