Sağlık Bakanı Koca: Uluslararası uçuşlarla gelen tüm yolcular termal kamerayla kontrol edilecek

Çin’de patlayan koronavirüs salgının giderek büyümesi, Türkiye’nin de koruma tedbirlerini arttırmasına neden oldu. Sağlık Bakanı Koca, yarından itibaren uluslararası uçuşlarla gelen tüm yolcuların termal kamera ile kontrol edileceğini açıkladı

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bakanlığın Bilkent Yerleşkesi'nde düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Koronavirüs Bilim Kurulunun sekizinci toplantısını yaptıklarını, süreci ve alınan tedbirlerle ilgili gelişmeleri her gün kamuoyu ile paylaştıklarını aktaran Koca, "Türkiye'de halen herhangi bir koronavirüs tanısı alan hastamız olmamıştır. Yani koronavirüs hastasına rastlanılmamıştır" dedi.

Virüsün yüzde 99'dan fazla Çin'in Vuhan bölgesi, yüzde 1'e yakınının da Çin kaynaklı temas ve orijinli olduğunun bilindiğini aktaran Koca, virüsün Türkiye'ye girişini önleme noktasında Bilim Kurulu’nun aldığı önerileri hassasiyetle uyguladıklarını dile getirdi. 

Yüzde 80’den fazlası 60 yaş üstü

Bakan Koca, Dünya Sağlık Örgütü’nün Cenevre Ofisi’nde ekipler görevlendirdiklerini, birtakım bilgileri anlık aldıklarını ve bu bilgileri vakit kaybetmeden değerlendirdiklerini ifade ederek, "Bugün itibarıyla Çin dışında 27 ülkede koronavirüse rastlanıldığını, yüzde 80'in üzerindeki oranda 60 yaş üstü kişiler olduğunu biliyoruz" diye konuştu. 

Bakan Koca, "15 yaş altında genelde görülmediğinden okullarda tedirgin edecek yaklaşım içinde olunmaması gerektiğini ifade etmek isterim" dedi. 

Amacımız riski sıfıra indirmek

Dün itibarıyla 8 ülke için termal kamera uygulamasına geçildiğini anımsatan Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bugün itibarıyla her geçen gün kişi sayısı ve ülke sayılarının giderek artmış olması ve şu an 24 bin 604 vakanın ve 494 kişinin kaybedildiği, ülke sayısının da Çin dışında Belçika ile birlikte 27 ülkede görüldüğünü biliyoruz. Şu an ağır vaka sayısı da an itibarıyla 3 bin 219.

Bu nedenle yarından itibaren bütün uluslararası uçuşlarda gelen yolculara yönelik termal kamera uygulamasına geçme kararı verdiğimizi ifade etmek istiyorum. Amacımız riski sıfıra indirerek vatandaşlarımızı yeni tip koronavirüse karşı korumak. Ayrıca uluslararası yolculuk yapacak yolculara bilgilendirme broşürlerinin de dağıtıldığını ve gerekli bilgilendirmenin sağlandığını söylemek istiyorum. 

Zoonotik bir hastalık

Sağlık Bakanı Koca, son yıllarda dünyada salgına neden olan SARS, MERS gibi yeni tip koronavirüs enfeksiyonunun da zoonotik (hayvanlardan insanlara geçen)bir hastalık olduğunu anlatarak, bu tür enfeksiyonların hayvanlardan insanlara bulaştığını dile getirdi. Bu anlamda son 30 yılda 30'dan fazla yeni enfeksiyon tanımladığını, bunların yüzde 75'inin zoonotik enfeksiyon olduğunu aktaran Koca, Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere, birçok kurum ve sektör temsilcilerinin katılımıyla Eylül 2018'de Türkiye Zoonotik Hastalıklar Milli Komitesi’nin kurulduğunu hatırlattı.

2019-2023 yıllarını kapsayan Türkiye Zoonotik Hastalıklar Eylem Planı'nın hazırlandığına değinen Koca, komitenin bugün olağan toplantısını gerçekleştirdiğini bildirdi. 

‘Maske kullanmaya gerek yok’

Bakan Koca hastalıktan korunmak için yapılması gerekenleri şu sözlerle anlattı:

Bunun dışında özellikle solunum sistemi enfeksiyonuna neden olan birçok virüsün olduğunu, genellikle öksürükle, hapşırıkla saçılan damlacıklarla ve kişilerin sekresyonlarıyla bulaştığını biliyoruz. Korunma için el yıkama, kişisel hijyenin son derece önemli olduğunu, öksürürken, hapşırırken mendille ve dirsek içiyle ağzı kapatmanın önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Kişilerin hasta ise kalabalık ortamlara girerken maske takması önerilmektedir. Bunun dışında ayrıca maske kullanılmasının gerekli olmadığını özellikle ifade etmek istiyorum.

‘Tüketici heyetlerine başvurun’

Salgın nedeniyle maske fiyatlarının arttığını aktaran Koca, “Ticaret Bakanlığımızla da iletişim halindeyiz. Vatandaşlarımıza Tüketici Hakem Heyetlerine başvurmalarını öneriyoruz. Bakanlık olarak Ticaret Bakanlığıyla birlikte bu konunun yakın takipçisiyiz” dedi. Bakan Koca, maske sıkıntısı yaşandığı haberlerinin ise gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Karantina altında tutulan 61 kişide herhangi bir hastalık belirtisi bulunmadığını aktaran Koca, "Zekai Tahir Burak Hastanesi'nde misafir edilen 61 vatandaşımızın bugün 4'üncü günleri. Dün itibarıyla örnek numuneleri alındı, bugün, en geç yarın sonuçları çıkmış olur. Onu da çıktığında kamuoyuyla paylaşacağız" dedi. 

Koronavirüsle ilgili, "Tanı koymak üzere geliştirilen bir yerli kit üzerinde çalışılıyor. Onunla ilgili gelişmeyi zannediyorum haftaya aktarabilirim" diye konuştu.  

Büyükçekmece’deki hastada virüs çıkmadı

Dün Büyükçekmece'de gözetim altına alınan bir hastanın durumuna ilişkin de bilgi aktaran Koca şunları söyledi:

Hastamızın genel durumunun iyi olduğunu, ateş gibi bir yakınmasının dün gözlenmediğini ve numunenin dünden itibaren çalışılmaya başlandığını, gelmeden yarım saat önce de sonucun çıktığını, onun da negatif olduğunu, koronavirüs taşımadığını özellikle ifade etmek istiyorum. 

Koronavirüs aşısının Tayland'da bulunduğuna dair iddiaların sorulması üzerine Bakan Koca, "Bu haber olarak çıktı. Bununla ilgili daha net bir bilgi yok. Aşı da öyle hemen birkaç haftada çıkabilen bir ürün değil. O nedenle biraz daha beklemek gerekir" ifadesini kullandı.

Türkiye'de yeni tip koronavirüsün tedavisine ilişkin bir çalışma olup olmadığı sorusu üzerine Koca, şöyle konuştu:

Şu dönemde özellikle tanı kitiyle ilgili Bakanlık olarak bir çalışma içindeyiz. Tanı koymak üzere geliştirilen bir yerli kit üzerinde çalışılıyor. Onunla ilgili gelişmeyi zannediyorum haftaya aktarabilirim. Aşılarla ile ilgili genel olarak bir yaklaşımımız var. Şu an koronavirüse özel olarak bir çalışmamız yok ama üniversitelerimizle iş birliği içinde bunu da hızla başlatma niyetini taşıyoruz. 

Çin uçuşları da durduruluyor

Çin ile uçuşları bu geceden itibaren durdurma yönünde aldıkları kararı hatırlatan Koca, şu ifadeleri kullandı:

Giderek Çin dışında ülke sayısının artmasıyla pandemiye dönüşmüş olma düşüncesi yaygınlık kazanıyor. O nedenle biz sadece Çin'den değil 27 ülkede de görülmeye başladığı için bunu uygulayabilme imkanımız, personelimiz, teknik altyapımız olduğu için ve vatandaşımız için bunu uygulamanın doğru olduğunu düşünüyoruz. Çünkü halen bu anlamda ülkemizde herhangi bir yeni koronavirüse rastlanmadı ancak dışarıdan gelebileceğini biliyoruz. Dışarıdan gelişi önlemek üzere elimizden bütün imkanları seferber etmek istiyoruz.

AA

DAHA FAZLA HABER OKU