Reuters: ABD, Türkiye ile istihbarat işbirliğini durdurdu... Gerekçe Barış Pınarı Harekatı

Reuters haber ajansına konuşan ve ismini vermek istemeyen 4 yetkili iki ülke arasındaki istihbarat programının 2019 sonunda durdurulduğunu söyledi

Fotoğraf: Reuters

Reuters haber ajansının dört ABD'li yetkiliye dayandırdığı habere göre, Washington yönetimi Türkiye'nin yıllardır PKK operasyonlarında yararlandığı gizli askeri ishitbarat işbirliği programının süresiz olarak askıya alındığı ifade edildi. 

Yetkililer söz konusu karara gerekçe olarak Türkiye'nin geçen yılın ekim ayında başlattığı Barış Pınarı Harekatı'nı gösterdi.

Haberde "İki NATO müttefiki ülke arasındaki ilişkilerin ne denli hasar gördüğünün kanıtı bu programın durdurulması" ibaresi dikkat çekti.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Habere göre ABD ordusu bu misyonları Adana'daki İncirlik üssünden kaldırdığı İnsansız Hava Araçları (İHA) ile yürütüyordu. 

Yetkililerden biri 2007’den beri devam eden program kapsamında İHA'ların Irak’ın Türkiye sınırındaki dağlık noktalarında uçuş yaptığını söyledi.

Haberde Türkiye'deki Savunma Bakanlığı yetkilisinin konuyla ilgili açıklama yapmadığı ancak başka bir Türk yetkilinin söz konusu programın askıya alındığını doğruladığı bilgisine yer verildi.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU