AB mikroplastikleri yasaklama yolunda

Avrupa’nın mikroplastik atık miktarı, Büyük Pasifik Çöp Girdabı’nın 6 katına ulaştı. Gözle görünmeyen bu atıkların çevreye verdiği zarar binlerce yıl sürebiliyor

Avrupa Birliği (AB), kozmetik, deterjan ve boya ürünlerinde de kullanılan mikroplastikleri yüzde 90 oranında yasaklamayı planlıyor.

Avrupa Kimyasallar Ajansı (ECHA) tarafından teklif edilen yeni kanun tasarısıyla birlikte plastik kirlenmede 20 yılda 400 bin ton azalma yaşanması bekleniyor.  

Avrupa ülkeleri, “Büyük Pasifik Çöp Girdabı” olarak bilinen Pasifik Okyanusu’ndaki plastik atıkların 6 katı mikroplastiği çevreye bırakıyor.

Çözülerek deniz ekosistemlerine karışan plastiklerin içindeki küçük parçacıklar, deniz canlıları için büyük tehdit olarak görülüyor.

Mikroplastiklere, derin okyanus çukurlarından Kutup Denizi buzullarına karda her yerde rastlanıyor. Bu kirletici maddeler, bir kere çevreye karıştıklarında binlerce yıl boyunca varlığını sürdürebiliyor.

ECHA 2020 itibarıyla yasalaşması beklenen önlemlerin, tüketim ürünlerinde kullanılan gereksiz plastik içeriklerle ilgili daha kapsamlı bir çözüm sunacağı bildirildi.

Avrupa Çevre Bürosu’ndan kimyasal politika yetkilisi Elise Vitali, plastik israfından kaçınan AB’nin küresel kültürde lider olma yolunda hızla ilerlediğini belirtti. Vitali, şu açıklamalarda bulundu:

“Büyük çapta yaşanan ancak çoğunlukla görünmeyen problemlerden biri olan mikroplastikler, gerek bizim gerekse tüm çevremiz için tehdit unsuru. Aralarında kişisel bakım ürünleri hazırlayanların da olduğu sorumsuz firmalar, badem, hindistan cevizi kabuğu ve zeytin çekirdeği gibi doğal içeriklerin yerine mikro boncukları koyuyor.”

Hazırlanan kanun teklifi, AB’nin 2021 yılına kadar plastik tabaklar, çatal bıçak takımları, pipolar ve pamuklu çubuklar gibi tek kullanımlık ürünlere geniş yasaklar getiren plastikle mücadele stratejisinin bir parçası.

Yeni hamleyi memnuniyetle karşılayan sivil toplum örgütleri, diğer yandan yasağa uymaları için sektörlere tanınan sürenin çok uzun olduğuna dikkati çekti. Firmalara ürünlerin çoğunu plastik parçalardan ayırmaları için 2 ila 6 yıl arasında bir süre tanınacak.

Yasa teklifinin müzakere sürecinin ardından 2020 yılının başlarında oylamaya sunulması bekleniyor.

İngiltere, yüz temizleme malzemeleri ve diş macunları gibi kişisel bakım ürünlerini de kapsayan mikroplastikler konusunda geçtiğimiz yıl daha sınırlandırıcı bir yasak getirmişti.

ECHA sözcüsü, AB’de yapılacak yeni düzenlemelerin Brexit sonucuna bağlı olarak İngiltere’yi kapsayıp kapsamayacağı konusunun “şimdilik bilinmediğini” kaydetti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU