Demokratların kaotik Iowa ön seçimi dalga konusu oldu: "Trump'ın ağzı kulaklarında"

ABD Başkanı'nın sözcüsü oylamada hile olduğunu iddia edecek kadar ileri gitti

Sonuçların salı akşam saatlerinde açıklanacağı belirtildi (Reuters)

Muhafazakarlar, Demokratların pazartesi gecesi Iowa'da düzenlediği Aday Belirleme Toplantısı'nda gerçekleşen sorunları değerlendirmekte hızlı davrandı.

Twitter'da alaycı bir dizi paylaşımda bulunan Donald Trump Jr. eleştirilerin başını çekti. Trump Jr., "DNC (Demokrat Parti Ulusal Kongresi) ve CNN'den hızlı davranıp bunun açıkça Rusların işi olduğunu açıklıyorum" diye yazdı.

 

 

John McCain'in Trump'la sorun yaşayan kızı muhafazakar Meghan McCain'se "Trump'ın şu an k**ıyla güldüğüne" dikkat çekti.

Ancak, alaylar arasında oylamanın gecikmesinin arkasında meşum nedenlerin yattığına dair daha ciddi ve temelsiz iddialar da var.

Trump'ın 2020 seçim kampanyasının ulusal sözcüsü Kayleigh McEnany, "Demokratlar Iowa'da hile mi yapıyor?" diye yazdı.

Çok tuhaf bir oylama gecikmesi.

İddialar sürerken, Iowa Demokrat Parti yetkilileri eyalet genelindeki yaklaşık bin 700 toplantı noktasından sonuçları aktarmakta kullanılan uygulamada sorunlar yaşandığını açıkladı. Parti ilk açıklamasında, uygulamadan gelen veriler üzerinde "kalite kontrol denetimleri" yaptığını söyledi. Sonuçta, ana adaylar sonuçlar açıklanmadan konuşma yapmak zorunda kaldı ve seçim çalışmalarını başka eyaletlere taşıdılar.

 

 

McEnany ayrıca, "Halkın söz sahibi olmasına izin vermiyorlar!" dedi.

Trump'ın seçim kampanyası yöneticisi Brad Parscale de tweet atarak, "Kalite kontrolü = hile?" şeklinde yazdı.

 Bir başka paylaşımındaysa şöyle dedi:

Demokrat Parti başarısızlığı. Daha toplantıyı dahi yönetemezken hükümeti yönetmek istiyorlar. Hayır, teşekkürler.

Parscale daha sonra yaptığı açıklamadaysa şunları ifade etti:

Demokratlar tarihin en özensiz başarısızlığıyla, kendi yarattıkları toplantı karmaşasında kaynıyor. Halkın sürecin adil olup olmadığı konusunda şüpheye düşmesi doğal. Tüm sağlık sistemimizi yönetmek isteyen insanlar bunlar, öyle mi?

Parscale buna ek olarak, "Başkan Trump bu gece görevdeki biri için rekor katılımla Cumhuriyetçi Parti'nin iyi yönetilen Iowa toplantısında rekor performans kaydetti" dedi.

Yeni uygulamanın eyalet çapında sorunlara neden olmasının ardından yerel yetkililer acil telefon hattını arayarak her bir seçim bölgesindeki toplantı sonuçlarını bildirmek zorunda kaldı.

Yerel saatle gece yarısı itibarıyla ülkenin ilk oylamasının resmi sonuçları halen belirsiz olmakla birlikte, Amy Klobuchar gibi bazı adaylar sonuçların geciktiği sırada kutlama konuşmaları gerçekleştirerek seçim kampanyalarını sürdürdü.

 Klobuchar, "Bazı gecikmeler olabilir" dedi ve "Kendi sıkletimizin üstündekilerle aşık atıyoruz" diye ekledi.

Haberlerde ayrıca, Bernie Sanders'ın ekibinden bazı yetkililerin sonuçların gecikmesini ele almak üzere Demokrat Parti'nin eyalet yetkililerince görüşmeye çağrıldığı belirtilirken, diğer adayların ekiplerinden çağrılanların olup olmadığıysa bilinmiyor.

Karışıklık ve uzun gecikmeler, 2020 seçimlerinde Donald Trump'ı koltuğundan etme şansı için rekabet halindeki adayların destekçileri arasında da hızlı bir tepkiyle karşılandı.

 

 

Iowa Demokrat Parti iletişim direktörlüğünün yaptığı açıklamada, "Bildirilen üç sonuç dizisinde uyumsuzluklar bulduk" ifadelerine yer verildi.

Bu basit bir bildirim sorunu... hack'leme veya saldırı değil. Temel belgeler sağlam, sonuçları açıklamak sadece zaman alacak.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU