ENKS ilk ofisini Suriye’nin Amude kentinde açtı

Suriye Kürt Ulusal Konseyi ile Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi arasında süren birlik çalışması ilk meyvesini verdi. İlk ofis Amude’de açıldı. Diğer ofislerin açılması içinde çalışmalar sürüyor

ENKS ilk ofisini açtı / Fotoğraf: Independent Türkçe

Demokratik Birlik Partisi (PYD) liderliğindeki Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ne (Rojava) bağlı asayiş güçleri Mart 2017’de Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nin (ENKS) ofislerini kapatarak birçok üyesini tutukladı.

Kürt grupları arasındaki ihtilafı çözmek için Amerika, Fransa ve Almanya gibi ülkeler aracı oldu, ancak bir çözüme ulaşılamadı.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine düzenlediği Barış Pınarı Harekatı’ndan sonra Rojava’da Kürt grupları arasında birlik arayışları yeniden gündeme geldi.

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) yöneticisi Mazlum Kobani’nin “ENKS Rojava’daki ofislerini açabilir ve serbestçe çalışmalarını yürütebilir” açıklamasını ENKS memnuniyetle karşıladı.

 

ENKS ve PYD
Kürt grıuplar arasında anlaşma sinyali. ENKS ilk ofisini Amude'de açtı / Fotoğraf: Twitter

 

Kürt gruplar arasında tekrar görüşmeler başladı. Anlaşmazlığı bitirmenin ilk adımı Amude’de atıldı.

“Kürt birliğini oluşturmak için en iyisini yapacağız”

ENKS, Rojava bölgesindeki ilk ofisini Amude’de açtı. Diğer şehirlerdeki ofislerinin de kısa zamanda açılacağı belirtildi.

Ofis açma kararını “memnuniyet verici” olarak değerlendiren Kobani, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, “ENKS’li kardeşlerimizin Rojava’da büro açma kararı, güven ortamının oluşması için çok önemlidir. Atılan bu önemli adımı selamlıyoruz. Ortak görüşe varmak ve Kürt birliği oluşturmak için elimizden gelenin en iyisini yapacağımızı beyan ediyoruz. Her taraf üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli ve Suriye’deki Kürt sorununun çözümü için hareket etmelidir” ifadelerini kullandı.

“Gerçek ve samimi bir çözümden yanayız”

Independent Türkçe’ye konuşan ENKS Başkanlık Konseyi Üyesi Süleyman Oso, Kobani’nin güzel açıklamalar yaptığını belirterek, ‘ENKS olarak atılacak her iyi niyetli adıma iyi niyetle karşılık vereceklerini’ söyledi.

 

ENKS ilk ofisini açtı
ENKS ilk ofisini açtı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

PYD tarafından daha önce kapatılan ofislerinin ilkini Amude’de açtıklarını kaydeden Oso, “Diğer kentlerdeki ofislerimizi de en kısa zamanda açmak için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Malum ofislerin açılması ve faaliyete başlaması biraz zaman isteyen bir iş. ENKS olarak kapatılan tüm ofislerimizi açmak için hummalı bir çalışmamız var” dedi.

ENKS’ye bağlı yaklaşık 50 ofisin PYD tarafından kapatılmasına rağmen Rojava bölgesinde siyasi çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini aktaran Oso, Kürtler arası gerçek bir birlikten yana olduğunu kaydetti.
Kürtlerin Suriye’deki talepleri konusunda PYD ile birkaç konuda hemfikir olduklarını ifade eden Oso, şunları söyledi:

Geçmişte olduğu gibi, şimdi de birlik için hazır olduğumuzu söylüyoruz. Kürt sorunu ile alakalı zaten PYD ile birkaç konuda hemfikiriz. Suriye’de yaşayan Kürtler olarak siyasi çözümden tarafız. Tabii bu siyasi çözümün yolu da Kürtler arası birlikten geçer. Gerçek ve samimi bir anlaşmadan yanayız. Mesela Roj Peşmergeler’in dönmesi ve idari konularda ortaklık gibi problemlerin çözülmesi lazım. Bölgemizi birlikte idare edelim ve gelecek tehlikelere karşı omuz omuza verelim
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU