Kolombiya devlet başkanı danışmanı: FARC cinayetleri barış sürecine zorluk çıkarabilir

Archila, yaklaşık 200 eski FARC militanının öldürülmesinin Kolombiya’nın barış anlaşmasına zarar verebileceğini söyledi

FARC parti lideri Londono, açık mektup yayımlayarak hükümetin konuya dair yeteri kadar çaba göstermediğini söylemişti (Reuters)

Kolombiya’da barış anlaşmasına yönelik uygulamaları denetlemekle yükümlü devlet başkanı danışmanı Emilio Archila, pazartesi Reuters’a verdiği demeçte yaklaşık 200 eski FARC militanının öldürülmesinin Kolombiya’da barış sürecine zorluk çıkarabileceğini belirtti. Archila, hükümetin güvenlik sağlamaya yönelik kararlı olduğunun altını çizdi ve FARC partisinin liderinin şikayetlerini eleştirdi.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’yle devletin 2016’da barış anlaşması imzalamasıyla 260 bin kişinin ölümüne neden olan ve 50 yıldır süren çatışmanın sona ermesi amaçlanmıştı.

Yaklaşık 13 bin FARC üyesinin dağılmasını öngören anlaşmanın uygulanması, geçen yıl eski birkaç üst düzey üyenin silahlandığını duyurmasını da içeren bazı engellerle karşı karşıya. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şu an siyasi parti olarak parlamentoda yer alan FARC (Toplumun Alternatif Devrimci Güçleri) liderliği, partinin çizgisine itiraz eden muhalif militanların ve uyuşturucu kaçakçılarının suikastlarına karşı hükümetin üyeleri korumaya yönelik vasat bir çaba ortaya koyduğunu belirterek sert biçimde eleştiride bulunmuştu. 

Reuters’ın haberinde, barış sürecine güvenini kaybeden eski isyancıların partiye muhalefet edenlere ya da çetelere katılabildiği, bunun da barış sürecini riske ettiği belirtildi. 

Reuters’a konuşan Emilio Archila, “Eski savaşçıların güvenliği hükümetin önceliği. Buna hepimiz önem veriyoruz ve hükümetin alabileceği azami sorumluluğu alıyoruz” dedi.

Birleşmiş Milletler, barış anlaşması imzalandığından bu yana 173 eski militanın öldürüldüğünü belirtirken pek çok eski isyancı da ölümlerin derin kaygıya yol açtığını ifade ediyor.

Archila ayrıca, FARC parti lideri Rodrigo Londono’nun hükümetin bu konuda başarısız olduğuna dair eleştirilerini belirttiği açık mektubu eleştirdi. Pazar yayımlanan mektupta Londono, sürecin “uçuruma” yaklaştığına dair uyarıda bulunmuştu. 

Birleşmiş Milletler’in uygulama çabalarını övdüğünü ekleyen Archila, “Bu politik bir mektup” dedi. 

Muhalefette yer alan FARC partisinin bakış açısının sadece iki temeli olabilir: Bu siyasi bir manifesto ya da tüm dünyanın bildiği şeyi bilmiyorlar.

Öte yandan Archila, eski isyancıların öldürülmesinin sorun olduğunu ifade etti. 

Hükümetin verilerine göre, eski militanlar için oluşturulan tarım ve turizm gibi faaliyetleri içeren ekonomi projelerine ülke 7,4 milyon dolardan (yaklaşık 45 milyon TL) fazla bütçe ayırdı. 

Archila ayrıca Venezuela’nın silahlı gruplara destek vermesinin durumu “karmaşık” hale getirdiğini belirtti. Kolombiya daha önce de Venezuela’yı suç çetelerine sığınma sağlamakla suçlamıştı. 

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU