Kilo vermek amaçlı kahvaltı yapmak “ters etki yapabilir”

Kahvaltı yapanlarla yapmayanlar arasında kilo açısından çok az fark var

Yeni bir araştırmaya göre, kahvaltının kilo vermeye çalışanlar için günün en önemli öğünü olduğu fikri yanlış olabilir. Günün ilk öğününün, insanların kilo vermelerine yardımcı olmadığı ve kilo verme stratejisi olarak önerilmemesi gerektiğine vurgu yapıldı.

İngiliz Diyetisyenler Birliği (BDA), "Kahvaltı yapan insanların, yapmayanlara göre daha dengeli beslenme düzenine sahip olduğuna, aşırı kilolu olma ihtimalinin az olduğuna ve fazla kilolu olanların daha başarılı şekilde kilo kaybettiklerine" dikkati çekiyor.

Önceki çalışmalara itiraz eder nitelikteki bu yeni araştırma, ayrıca kahvaltı yapmamanın vücudun iç saatini bozabileceğini ve kilo alımına yol açabileceğini öneriyor. 
 


Kahvaltı yapanlar yapmayanlardan sadece yarım kilo daha şişman

Avustralya-Melbourne’deki Monash Üniversitesi'nden uzmanlar, İngiltere dahil, yüksek gelirli ülkelerde kahvaltı ve kilo ile ilgili 13 çalışmayı inceledi.

Sonuçlar, kahvaltı yapanlarla yapmayanlar arasında kilo açısından çok küçük bir farklılık olduğunu, kahvaltı yapmayanların ortalama 500 gr daha az kilolu olduğunu ortaya koydu.

Kahvaltı yapanlar günde ortalama 260 kalori daha fazla alıyor. Bu nedenle, kahvaltıyı atlayan kişilerin günün ilerleyen saatlerinde daha fazla yemek yiyerek bunu telafi etmedikleri tespit edildi.

Araştırmacılar ayrıca, kahvaltı yapanlar ve yapmayanlar arasındaki metabolizma oranlarında önemli bir fark tespit etmedi. Böylece kahvaltı yapmanın günün erken saatlerinde "verimli" şekilde kalori yaktırarak kilo kaybı sağlamadığı sonucuna vardılar.

Araştırmacılar, bulgularını British Medical Journal'da (BMJ) yayınlayarak şunları söylediler:  

"Bu çalışma, kahvaltıya ilave yapmanın, yerleşik kahvaltı alışkanlıklarına bakılmaksızın, kilo vermek için iyi bir strateji olmayabileceğini öneriyor. Yetişkinlerde kilo kaybı için kahvaltı yapma tavsiyesinde bulunurken dikkatli olmak gerekiyor; tam tersi etkiye yol açabilir.”

Araştırmacılar ayrıca kilo vermek isteyen kişilerin kahvaltı yapıp yapmaması konusunda ve genel kilo yönetiminde kahvaltı yapmanın rolünü incelemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Kahvaltının 1917'den bu yana medyada günün en önemli öğünü olarak tavsiye edildiğini belirten araştırma, kahvaltı yapmanın kilo vermeye yönelik bir strateji olup olmadığı noktasında bir kanıt bulunmadığını vurguluyor.

Öte yandan, düzenli kahvaltı yapmanın, çocuklarda dikkat toplama ve dikkat düzeylerini artırabileceği de raporda yer aldı.  

Diyetisyenler Birliği üyelerinden diyetisyen Dr. Frankie Phillips şunları söyledi: 

“Bazı araştırmalar, kahvaltı yapan insanların daha sağlıklı bir kiloya sahip olma eğiliminde olduklarını gösterse de, kahvaltıyı kilo verme aracı olarak kullanmanın kesin bir faydası bulunmuyor. Bu yeni çalışma kahvaltı yapmanın herkesin kilo kaybı için başvurabileceği sihirli bir tarif olmadığını basitçe gösteriyor.”

Dengeli kahvaltının önemine dikkat çeken Phillips, tam tahıllı kahvaltı gevreği, süt, bir bardak şekersiz meyve suyu ve bir bardak çay içeren sade bir kahvaltının protein, lif, bir miktar vitamin ve mineral ile bitkisel takviye sağladığını belirtti. 

 


Phillips ayrıca şunları kaydetti: 

"Sabah 7'de kahvaltıyı göze alamayan biriyseniz, yanınıza alın ve işyerinde kahvaltı yapın. Ancak ne alacağınızı planlayın. Sonradan acıktığınızda bir kahve dükkanından çikolatalı bir kek ve latte almak yerine, kahvaltı için yanınıza aldıklarınızı yemeniz çok daha iyi.”

Bugüne kadarki pek çok çalışma, kahvaltı yapmanın metabolizmayı arttırdığını ve diyet yapanlar için günün ilerleyen saatlerinde aşırı yemelerini engellemeye yardımcı olabileceğini öne sürmüştü.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU