İran Uzay Ajansı Başkanı: Gözlem uyduları önümüzdeki günlerde fırlatılacak

İran, “önümüzdeki günlerde” bilimsel gözlem uydularını fırlatacağını doğruladı

Tahran'ın geçen yıl iki uydu fırlatma girişimi başarısız olmuştu (AP)

İran Ulusal Uzay Ajansı Başkanı, AFP’ye verdiği demeçte İran’ın “önümüzdeki günlerde” yeni bilimsel gözlem uydusunu fırlatmayı planladığını doğruladı. 

Murtaza Berari, 1 Şubat’ta yaptığı açıklamada Zafer uydusunun fırlatılmasına dair kesin bir tarih vermese de 113 kg’lik uydunun Dünya’nın 530 km yukarısına Simurg roketiyle taşınacağını ifade etti. 

Berari’nin açıklamaları uydu fotoğraflarının, İran’ın başarısız olan üç roket fırlatmasının ardından yeni bir uydu fırlatmaya hazırlandığına işaret etmesinden sonra geldi. 

Bazı Batılı liderler, İran’ın uydu fırlatılması için kullanılan teknolojiyi balistik füzeler geliştirmek için de kullanabileceğinden endişe duyuyor. 

AFP’ye konuşan Berari, İran’ın “uzay boşluğunu barışçıl amaçlarla kullanmayı savunduğunu” belirtti. 

Uzay boşluğundaki faaliyetlerimiz şeffaf.

Roket fırlatma hazırlıkları, Türkçe “Mesaj” ve “Dostluk” anlamına gelen Payam ve Dosti uydularının geçen yıl ocak ve şubatta başarısız olmasının ve ağustosta fırlatma rampasında yaşanan patlamanın ardından gerçekleştirilecek. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD’nin 2015 nükleer anlaşmasından çekilmesinden ve İran’a yeniden yaptırımlar uygulamasından sonra Tahran ve Washington arasındaki tansiyon giderek artmıştı.

ABD, İran ekonomisini felç edici yaptırımları yürürlüğe koyarken, İran da giderek anlaşmaya olan bağlılığını azalttı. 

Berari, Zafer uydusunun üretilmesinin “3 yıl önce 80 İranlı bilim insanının katılımıyla başladığını” belirterek “18 aydan daha uzun süre” faaliyette kalacak şekilde tasarlandığını ekledi. 

Berari, uydunun birincil işlevinin depremleri incelemek, doğal afetleri önlemek ve tarımsal kaynak yetiştirmek için görüntü toplamak olacağını söyledi. 

Bu ülkemiz adına yeni bir adım olacak.

Radio Free Europe’un aktardığına göre, İran Uzay Ajansı’nın ayrıca Mart 2021’e kadar 5 uydu daha üretmeyi umduğu belirtildi. 

Öte yandan Washington’sa uydunun fırlatılmasını “provokasyon” diye niteliyor ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2015 kararının ihlali olduğunu öne sürüyor. İran’sa nükleer silah elde etmeye yönelik herhangi bir niyetinin olmadığında ısrar ediyor. 

 

Independent Türkçe, AFP, Radio Free Europe

DAHA FAZLA HABER OKU