Apple’ın koronavirüs nedeniyle mağaza kapatması 1 milyon iPhone’un satışını geciktirebilir

300’den fazla insanın yaşamına mâl olan koronavirüs salgını nedeniyle Çin’deki tüm mağazalarını 9 Şubat’a kadar kapalı tutacak Apple’ın amiral gemisinde teslimatlar hazirana kadar gecikebilir

Fotoğraf: AP

Dünyanın en büyük markalarının, koronavirüs salgınının başladığı Çin’de mağaza kapatma kararı alması, küresel ekonomide aksamalara yol açacak. 

Bunların başında ise teknoloji devi Apple geliyor. 

Los Angeles merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Wedbush Securities, cumartesi yayımladığı raporunda, Apple’ın Çin’deki tüm merkezlerini kapatma kararı almasının ardından yaklaşık 1 milyon iPhone satışının gecikebileceğini duyurdu. 

Raporu hazırlayan analistlerden Daniel Ives ve Strecker Backe, yaptıkları yazılı açıklamada, “Salgın nedeniyle kapatmalar şubat sonuna kadar sürerse Çin’deki birçok şehirde sınırlanan ulaşım nedeniyle marttan hazirana kadar gerçekleşecek teslimatlarda gecikme olacağına inanıyoruz” dedi. 

Analistler ayrıca, salgının iPhone satışlarına muhtemel etkisinin gözardı edilebilir olduğunu söyleyerek “Geçtiğimiz yıllarda Çin Yeni Yılı boyunca satışı artırmak için indirimlerin olduğunu gördük, bu yıl buna ihtiyaç duyulmadı” ifadelerini kullandı. 

Rapora göre, 1 milyon iPhone, Çin’in yıllık satışının yaklaşık yüzde 3’ü anlamına geliyor. 

Apple’dan daha önce yapılan açıklamada mağazaların 9 Şubat’a kadar kapalı kalacağı belirtilmişti. 

2019’un son çeyreğinde 91,8 milyar dolar gelir açıklayan Apple’ın büyümesinin çoğu 56 milyar dolar satışa ulaşan iPhone’lardan geliyor. 

12 Aralık’ta tespit edilen koronavirüs, 20’den fazla ülkeye yayıldı. 

Virüs bulaşan 17 bin 205 kişiden 2 bin 296’sının durumu ağır. Ölenlerin sayısı ise 361. 


Independent Türkçe, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU