Irak Türkmen Cephesi Sorumlusu Maruf: IŞİD, Kerkük bölgesinde yeniden organize oluyor

Irak Kürdistan Bölgesi Bölge Bakanı ve Türkmen Cephesi Sorumlusu Maruf, IŞİD’in son zamanlarda Kerkük’ün güney bölgelerindeki etkinliğini arttığını söyledi

Irak Kürdistan Bölgesi Bölge Bakanı ve Türkmen Cephesi Sorumlusu Aydın Maruf / Fotoğraf: AA

IŞİD, Haziran 2014'te Irak'ın Musul, Selahaddin ve Enbar vilayetlerinin tamamı ile Diyala ve Kerkük illerinin bir kısmını ele geçirdi. Söz konusu bölgeler yıllar içerisinde örgütten tekrar geri alındı.

Eski Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin “IŞİD’e karşı zafer kazanıldı” açıklamasının üzerinden yaklaşık üç yıl geçti.  

Bağdat yönetimi, 2017’de sonlarında IŞİD’e karşı resmi bir zafer ilan etti, ancak örgütün Kerkük başta olmak üzere bölgedeki saldırıları artarak devam etti.

IŞİD son olarak Germiyan’ın Kelar kentine bağlı Kifri nahiyesinde Kani Celal İsa ve Hemin Celal İsa adında iki kardeşi kaçırdı. 

Örgüt, 30 Ocak’ta da Diyala’nın Karatepe nahiyesinde 8 kişiyi kaçırarak bilinmeyen bir yere götürdü. 

Irak ve Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki (IKB) yetkililer söz konusu bölgelerde IŞİD’in yeniden harekete geçme tehlikesi olduğu konusunda uyarılarda bulundu.

 

Aydın Maruf
Irak Kürdistan Bölgesi Bölge Bakanı ve Türkmen Cephesi Sorumlusu Aydın Maruf / Fotoğraf: AA

 

Independent Türkçe’ye konuşan IKB Bölge Bakanı ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Sorumlusu Aydın Maruf, IŞİD’in bölgede yeniden organize olduğunu belirterek örgütün hareketliliğine dikkati çekti.

IŞİD’in kaçırdığı 8 sivil arasında 5 Türkmen’in yanı sıra Arap ve Kürtlerin olduğunu kaydeden Maruf, örgüt mensuplarının kaçırdığı 8 sivilden biri olan Muhammed Semin adlı vatandaşın ailesi ve çocuklarının gözünün önünde öldürüldüğü söyledi.

“Terör örgütü IŞİD başta Türkmen olmak üzere sivilleri hedef alıyor”

Bölgede benzeri saldırı ve öldürülme olayların son dönemdeki artışına vurgu yapan Maruf, “IŞİD son zamanlarda Kerkük’ün güney bölgelerinde baskı ve saldırılarını artırdı. Maalesef benzeri olaylar halkı olumsuz etkiliyor. Terör örgütü IŞİD Türkmenler başta olmak üzere hiçbir ayrım yapmadan sivil vatandaşları hedef alıyor” dedi.

Söz konusu bölgelerdeki IŞİD hareketliliğinin oluşan güvenlik boşluğundan kaynaklandığı belirten Maruf, devamında şunları söyledi:

Terör örgütü Karatepe’de kurduğu sahte kontrol noktasında sivilleri kaçırdı. Demek istediğim yaşanan benzeri olayların çoğunluğu güvenlik boşluğundan kaynaklanıyor. Bağdat hükümeti mutlak suretle güvenlik boşluğunu doldurması lazım. Gerekli önlem alınmazsa kaçırılma ve öldürülme gibi benzeri olaylar artarak devam edecektir.

 

IŞİD
IŞİD'in Irak'taki hareketliliği sürüyor / Fotoğraf: AA

 

“Bağdat hükümeti yerel güçler ile koordinasyon içerisinde çalışmalı”

Örgütün şehir merkezlerinde yok edildiğini ama köy ve kasaba gibi kırsal bölgelerdeki etkinliğinin yeniden organize şeklinde artarak devam ettiğini aktaran Maruf, sivil halka karşı meydana gelen olumsuz durumdan Irak merkezi hükümetinin sorumlu olduğunu ifade etti.

Sivillerin can ve mal güvenliğinin temini için devletin gerekli önlemleri zaman geçirmeksizin alması gerektiğini dile getiren Maruf, sözlerini şöyle tamamladı

Terör örgütü IŞİD güvenlik boşluğunu fırsat bilip halka saldırıyor. Bu ilk değil ve muhtemelen bu son da olmayacak. Terörü sonlandırmak ve vatandaşları korumak için merkezi hükümet ciddi bir şekilde yerel güçler ile koordinasyon içerisinde olmalı. Bu biran önce önlem alınması gereken konular arasındadır. Bu sorun çözülmezse hem IŞİD hem de yasa dışı silahlı örgütler bölgedeki etkinliğini daha da artıracak. 
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU