Doğu Afrika büyük çekirge istilasıyla mücadele ediyor: Havadan ilaçlama tek etkili yöntem

Uzmanlara göre çekirge sayısı hazirana kadar 500 kat artabilir

Son 70 yılın en kötü istilasını yaşayan Kenya'da milyarlarca çekirge birikirken küçük uçaklar da etkilenen bölgelere böcek ilacı püskürtüyor. Uzmanlar bunun tek etkili yöntem olduğunu söylüyor. Buna göre ilaçlamadan birkaç saat sonra çekirgeler sersemliyor ve ardından da ölüyor.

Ancak cep telefonu sinyallerinin bulunmadığı uzak bölgelerde yerdeki ekip, uçuş ekiplerine koordinatları hızlıca iletemiyor ve uçuş görevleri zorlaşıyor.

Farmland Aviation pilotu ve yöneticisi Marcus Dunn, cumartesi yaptığı açıklamada ekiplerin en kötü arazilerde görev yaptığını söyledi ve ekledi:

Sinyal yoksa biri motosiklete atlar, aceleyle gider ve bir ağ bulur.

Ellerindeki uçakların Kenya’nın bu bölgesi için ilaçlama yapabildiğini belirten Dunn, ülkenin başka bölgelerindeki çekirge sayısının arttığı durumda yardıma ihtiyaçları olacağını ifade etti.

Yetkililer çekirgelerin Uganda ve Güney Sudan’a yayılmasını engellemeye çalışırken şu anda sadece 5 uçak ilaçlama yapıyor. Birleşmiş Milletler, Doğu Afrika genelinde bu tür çabaları genişletmek için acilen 76 milyon dolar gerektiğini söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan uzmanlar, hızlı davranmanın çok önemli olduğunu belirtiyor. Buna göre çekirge sayısı hazirana kadar 500 kat artabilir.

Parmak boyundaki çekirgeler son aylardaki şiddetli yağışlarla Somali ve Etiyopya'dan Kenya'ya sürüklendi. Mahsülleri tahrip eden çekirgeler, açıkla yüzleşen milyonlarca savunmasız insanın hayatını tehdit ediyor.

Somali Tarım Bakanlığı pazar günü, ülke yönetiminin istila nedeniyle acil durum kararı aldığını şu sözlerle açıklamıştı:

Somali’nin gıda güvenliğine başlıca tehdit oluşturan çöl çekirge istilasıyla ilgili acil durum ilan edildi.

ABC News’in aktardığına göre çekirgelerin Sudan’da, Cibuti ve Eritre’deki bazı bölgeleri de etkilediği bildirilirdi.

Çekirgeler ayrıca, Afrika’nın en kalabalık ikinci ülkesi Etiyopya’da da yayıldı. Perşembe günü başkent Addis Ababa halkı evlerinde bile çekirgeler gördüklerini bildirdi. Uzmanlara göre bu, son 25 yılın en büyük istilası.

AP’ye konuşan tarım bakanlığı yetkilisi Zebdewos Selato Etiyopya'nın başkentine ulaşan nispeten az sayıda çekirgenin ülkenin doğu ve güneyindeki “büyük istiladan kaldığını” ifade etti. Selato ayrıca, istilanın başka bölgelere yayılmasını önlemek için şehrin etrafında ilaçlama yapıldığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FOA) özellikle Etiyopya’nın doğusu, Somali ve Kenya’nın kuzeyinde önemli mera alanlarının kullanılamaz hale geldiğini aktardı. Yetkililer, önümüzdeki 5 ayda mevsimsel yağışların başlamasıyla yeni bir çöl çekirgesi istilasının yaşanabileceğine dair uyarıyor.

 

Independent Türkçe, ABC News

DAHA FAZLA HABER OKU