Nükleer anlaşmayı kurtarmak için yeni adım: AB Yüksek Temsilcisi İran'a gidiyor

AB Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell İran’a ilk ziyaretini gerçekleştiriyor

Borrell'in Ortadoğu'daki gerilimi azaltmak amacıyla ziyaret gerçekleştirdiği belirtildi (AP)

İran’ın resmi haber ajansı pazar günü, bölgede yüksek tansiyon devam ederken AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell’in ülkenin liderleriyle bir araya gelmek üzere İran’a ilk ziyaretini gerçekleştireceğini aktardı. 

Borrell’in ziyareti, Tahran ve dünya güçleri arasında imzalanan 2015 nükleer anlaşmasını kurtarmak adına AB’nin attığı son adım olarak görülüyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Başkanı Donald Trump’ın nükleer anlaşmadan çekilmesi ve İran’a yeniden yaptırımlar uygulamaya başlamasının ardından İran ve ABD arasındaki gerilim zaman içinde adım adım arttı. Tahran, ABD’nin hamlelerine anlaşmaya olan bağlılığından giderek vazgeçerek karşılık verdi. 

AP’nin IRNA’dan aktardığına göre, Josep Borrell pazartesi İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve diğer İranlı yetkililerle görüşecek. 

Borrell göreve gelmesinden bu yana ilk kez İran’a ziyaret gerçekleştirecek. Öte yandan Zarif ve Borrell ocakta Brüksel’de, Avrupalı dışişleri bakanlarının süregelen krizi konuşmak üzere özel bir oturum gerçekleştirdiğinde bir araya gelmişti.

ABD’nin hava saldırısıyla İran’ın üst düzey komutanlarından Kasım Süleymani’nin ölmesinin ardından İran, uranyum zenginleştirmesine yönelik belirlenen herhangi bir kısıtlamaya artık uymayacağını açıklamıştı. 

2015 anlaşması yaptırımların kaldırılmasına karşılık Tahran’ın nükleer aktivitelerini sınırlamayı amaçlıyordu. Anlaşmanın tarafları İran, ABD, Çin, Rusya, Fransa, Birleşik Krallık ve Almanya’ydı. 

 

AP

DAHA FAZLA HABER OKU