Çalışma Bakanı Selçuk’tan EYT’lilere iyi haber yok

Çalışma Bakanı Selçuk, bir kez daha EYT’nin gündemlerinde olmadığını söyledi. EYT’lilerin yaş ortalamasının 48 olduğunu belirten Selçuk, dünyada çalışanların bu yaşta emekli olduğu bir ülke olmadığını belirtti

Fotoğraf: AA

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, CNN Türk'te katıldığı programda emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili açıklamalar yaptı.

EYT'lilerde ortalama yaş 48

Emeklilikte yaşa takılanlar yerine emeklilikte yaşı tutmayanlar demeyi tercih ettiklerini belirten Selçuk, şöyle konuştu:

Emeklilikte 3 ana parametre var. Sigorta süresi, prim ödeme ve yaş. İkisi olup bir tanesi olmadığında olmuyor. Üçünün aynı anda sağlanması gerekiyor. Maliyet hesapları var.

Prensipte de sorunu var. Emeklilik dediğimiz şey teknik olarak kullandığımız tabirde "Yaşlılık aylığı". Yaşlılık aylığı yaşlı olunca alınır. Dolayısıyla EYT bekleyenlerin ortalama yaşı 48. Dünyanın hiçbir yerinde 48 yaş yaşlı olarak kabul edilmiyor. Geçen yıl emekli ettiğimiz nüfusun ortalaması 52-53 bandında.

2048'de emeklilik yaşı 65

Emeklilik yaşının kademeli olarak 65’e çıkacağını vurgulayan Selçuk şu ifadeleri kullandı:

Bunun 65 yaşa dönmesi 2048 yılını bulacak. EYT'liler 65 yaşını beklemeyecekler. Hayır, kademeli olarak değişiyor. Prim ödeme ve sigortalılık süresine göre kademelendirilmiş. EYT'liler emeklilikten sonra çalışmak istiyorlar.

48-50 yaşlarda, en verimli olduğu dönemde emekli olmayı düşünmek bu. Hazine ve Maliye Bakanımızla çalışıyoruz. Emeklilik konusunda bir reforma ihtiyacımız olduğu doğru.  Uzun soluklu bir çalışma bu.

Independent Türkçe, CNN Türk

DAHA FAZLA HABER OKU