Anketler Trump'ın "Birliğin Durumu" konuşması öncesinde halkın nabzını tuttu: Amerikalılar hiç olmadığı kadar kutuplaştı

Salı günü ulusa sesleniş konuşmasına hazırlanan Donald Trump, kamuoyu yoklamaları ABD Başkanı’nın aleyhine sonuçlara işaret ediyor

ABD'de başkanlar "Birliğin Durumu" konuşmasıyla gelecekte yapmayı planladıkları icraatlar konusunda Kongre'ye ve halka bilgi veriyor (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, 4 Şubat Salı günü "Birliğin Durumu" konuşması yapmaya hazırlanırken kamuoyu yoklamalarının Trump’ın aleyhine sonuçlara işaret ettiği aktarıldı. AP’nin aktardığına göre Donald Trump’ın başkanlığına verilen onay hala negatif bölgede seyrederken, kamuoyu yoklamaları ABD halkının yakın zamanda hiçbir başkanın yönetimi altında olmadığı kadar kutuplaştığını gösteriyor. 

Öte yandan, ocak ayında gerçekleştirilen AP-NORC anketinde Demokratların ve Cumhuriyetçilerin benzer biçimde siyasetin genel gidişatından memnun olmadığı aktarıldı. Fakat kötümser tabloya rağmen Amerikalıların büyük ölçüde hem ekonomiye hem de Trump’ın ekonomiyi idare etme konusunda olumlu görüşleri olduğu belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hannah Fingerhut imzalı haberde azil sürecinin kamuoyunu böldüğü ifade ediliyor. AP-NORC’un anketinde az bir farkla Senato’nun Trump’ı azletmesi gerektiğini düşünenler yüzde 45’ken, tersi yönde düşünenlerin oranı yüzde 40. Yüzde 14’lik dilimse yorum yapmak için yeteri kadar bilgi sahibi olmadığını belirtti. 

Aynı ankette Trump’ın temmuzda Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’le gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin yasadışı unsurlar barındırdığını düşünenler yüzde 42’yken, yüzde 32’lik kesimse bu görüşmenin etik dışı olduğunu ifade ediyor. Öte yandan ankete katılanların yaklaşık üçte biri Trump’ın etik olmayan bir eylem gerçekleştirdiği ancak bunun yasadışı olmadığını belirtiyor. 

Ekonomiye dairse ABD halkının görüşleri çok daha olumlu. Ankete katılanların yüzde 56’sı Trump’ın ekonomiyi yönetme biçiminden memnun. Bu oran dış politika, sağlık politikası ve ticaret müzakerelerini yürütme biçimine verilen onaydan çok daha fazla. Aynı ankette ekonominin iyiye gideceğini düşünenlerin oranıysa yüzde 67. Ekonominin gidişatına yönelik parlak değerlendirmeler Demokratlar için de geçerli. Demokratların yaklaşık yarısı ekonominin iyi yönetildiğini düşünüyor. 

Gallup’un gerçekleştirdiği ocak anketindeyse, katılımcıların yüzde 82’si iki parti arasındaki kutuplaşmanın daha önce bu kadar fazla olmadığını ifade ediyor. Aynı ankette geçen üç ayda Trump’a verilen desteğin ortalama yüzde 43 olduğu belirtildi.

 

Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU