Elazığ ve Malatya valiliklerinden depremzedelere konteyner ve yardım açıklaması

Elazığ Valiliği, depremde zarar gören binaların hasar tespit çalışmaları ile depremzedelere yapılacak yardımlara ilişkin broşür hazırladı. Malatya Valiliği de, barınma imkanı olmayan depremzedelerin konteyner kente yerleştirileceğini duyurdu

Fotoğraf: AA

Elazığ Valiliği depremzedeleri bilgilendirmek için bir broşür hazırladı. "Birlik içinde el ele" başlıklı broşürde yer alan bilgilere göre,  hasar tespit komisyonu ekiplerinin yürüttüğü çalışmalar 10 günde tamamlanacak.

Hibe ve kredi verilecek

Depremden zarar gören vatandaşlar için Elazığ merkez ve Sivrice ilçesine geçici konaklama merkezi (konteyner) yapım çalışmaları devam ediyor.

Hasar tespitleri sonucunda yıkık veya ağır hasarlı olduğu tespit edilen bağımsız bölümde oturan ev sahiplerine 11 bin lira, kiracıya 5 bin lira, konutunun orta hasarlı olduğu tespit edilen ev sahibine yapısını güçlendirmesi için 5 bin lirası hibe, kiracıya ise 2 bin 500 lirası hibe olmak üzere 27 bin lira faizsiz güçlendirme kredisi verilecek.

İl ve ilçe merkezinde ikamet eden ve evlerindeki eşyaları çıkartamayanlara sosyal yardımlaşma vakfınca 30 bin lira hibe, köylerde ikamet eden ve eşyalarını çıkartamayanlara da 5 bin lira hibe ödenecek.

 

AFAD ayrıca ağır hasarlı konutlar için 20 yıl vadeli, ilk 2 yıl ödemesiz ve 18 yıl eşit taksitle faizsiz, orta hasarlı konutlar için 10 yıl vadeli, ilk 2 yıl ödemesiz ve 8 yıl eşit taksitle faizsiz geri ödeme imkanı bulunan kredi verecek.

Broşürde ayrıca DASK, hasarlı binalar ve yıkım süreçlerine ilişkin bilgiler yer aldı.

Beydağı Geçici Barınma Merkezi’ne yerleştirilecekler

Malatya Valiliği de geçici barınma imkanı olmayan vatandaşlara, başvuru yapmaları halinde konteyner kentte barınma imkanı sağlanacağını duyurdu.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, AFAD tarafından konutu yıkılan ya da ağır hasar gören vatandaşlara 11 bin lira, konutta kiracı durumunda olanlara ise 5 bin lira kira yardımı yapıldığı belirtildi.

 

Söz konusu yardımların Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan kesin hasar tespitinin ardından hak sahiplerine ödendiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

Yardım taleplerine ilişkin başvurular valiliğimiz önünde bulunan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne ait çadırlarda kabul edilmektedir. Depremde konutunun yıkılması ya da ağır hasar görmesi nedeniyle geçici barınma imkanı olmayan vatandaşlarımızın, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne ait çadırlarda başvuru yapmaları halinde kendilerine Yeşilyurt ilçesinde bulunan Beydağı Geçici Barınma Merkezi olarak bilinen konteyner kentte barınma imkanı sağlanacaktır. Barınma merkezinde geçici barınma talep eden vatandaşlarımıza kira yardımı ödenmeyecektir.

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU