Beyaz Saray, Trump'ın seyahat yasağının 6 ülkeyi daha kapsayacağını açıkladı

Duyurulan ilk yasak ülke genelinde protestolara yol açmış ama sonuçta Yüksek Mahkeme tarafından onaylanmıştı

İlk yasak 2017'de açıklanmıştı (AP)

Donald Trump'ın, 3 yıl önce Amerikan havaalanlarında karışıklığa neden olan ve ülke genelinde protestolara yol açan seyahat yasağı politikası revize edilerek 6 ülkeyi daha içine alacak şekilde genişletilmeye hazırlanıyor.

Beyaz Saray, değişiklikleri cuma öğleden sonra duyurdu. Bu, Trump için yeniden gerçekleştirilen ticaret müzakeresi sonrası imza attığı ve Senato'da azil davasıyla boğuştuğu önemli bir haftanın kapanışıydı.

Bahsi geçen yeni politika, Afrika'nın en kalabalık ülkesi Nijerya vatandaşlarının yanı sıra Eritre, Myanmar ve Kırgızistan vatandaşlarına da ABD'ye seyahat etmeyi yasaklayacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump yönetimi genişlemeyi duyururken, yeni sınırlamaların yasadışı göçle mücadelede Amerikan asgari güvenlik standartlarına uymayan ülkeler için güvenliği sıkılaştırmak üzere tasarlandığını söyledi. İç Güvenlik Bakanlığı'nı vekaleten yürüten Chad Wolf gazetecilerle yaptığı bir telefon görüşmesi sırasında, yeni kurallara göre verilecek vizelerin genelde bundan etkilenmeyecek ziyaretçilere verilen göçmen-olmayanların vizelerinden farklı olduğunu söyledi.

Reuters'ın haberine göre, Wolf telefon görüşmesi sırasında, bu ülkelerin karşılaştığı sorunların ortalama altı pasaport teknolojisinden terör şüphelilerine dair yeterince bilgi paylaşmakta başarısız olmaya kadar değiştiğini söyledi.

Wolf, "Bu ülkeler çoğunlukla yardımcı olmak istiyor" dedi.

Ancak ayrıntılı biçimde düzenlediğimiz asgari gereksinimleri karşılamakta çeşitli nedenlerden ötürü başarısız oldular.

Yeni politika, Ocak 2017'de, Trump'ın başkanlığının birinci haftasında resmen açıklanan ilk seyahat yasağının koşullarını etkilemeyecek.

Bu rapor İran, Libya, Somali, Suriye ve Yemen dahil olmak üzere Müslümanların çoğunlukta olduğu 7 ülkeden gelen yolculara ve neredeyse tüm göçmenlere engelleme getirmişti. Kuzey Kore ve Venezuela da vize kısıtlamalarının hedefi oldu ama bu önlemler nispeten sınırlı sayıda yolcuyu etkiliyor.

İlk seyahat yasağı, ABD'deki havaalanlarında hızla protesto edilmiş ve hukuki itirazlarla karşılaşmıştı. Ancak nihayetinde ABD Yüksek Mahkemesi, esasen Başkan'ın ulusal güvenlik endişesine işaret ederek yasağı onaylamıştı.

Yeni politikayla birlikte ABD'nin Sudan ve Tanzanya vatandaşları için uyguladığı "çeşitlilik vizesi" de sonlanacak.

Reuters'tan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU