Koronavirüsün ilk kez yayınlanan görüntüsü ne anlatıyor?

Yaklaşık bir buçuk ayda 24 ülkeye yayılan ve 213 kişinin yaşamına mâl olan koronavirüsün ilk görüntüsü Hong Kong Üniversitesi yayınladı. Uzmanlar virüsün çoğalma hızının çok yüksek olduğunu söylüyor

Fotoğraf: Hong Kong Üniversitesi 

Hong Kong Üniversitesi, Çin’in Vuhan kentinde başlayıp çok hızlı şekilde yayılan ve 213 kişinin yaşamına mâl olan koronavirüsün ilk görüntüsünü yayınladı. 

Elektron mikroskobu altında enfekte olmuş bir hücreden çekilen görüntüyle ilgili üniversite profesörlerinden John Nicholls, “Her enfekte olmuş hücre binlerce yeni enfekte virüs partikülleri üretiyor. Bunlar da yeni hücreleri etkileyebilir” dedi. 

Tıptaki adı 2019-nCoV olan koronavirüsün çoğalmasının farklı zaman dilimlerinde nasıl farklılık gösterdiği üzerine çalışmalar bilinen koronavirüslerle kıyaslama yapılarak devam ediyor. 

“Kanser hücresinin çoğalma hızına benzer bir davranış sergiliyor” 

Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Alperen Tuncer, bir virüsün normal şartlar altında davranışını şu şekilde açıkladı: 

Virüsler de bir DNA taşıyor. Uygun bir alan bulduklarında DNA’larını hücre içine bırakıyorlar. Ana bilgisayarı hackelemek gibi düşünün. Hücrenin tüm canlı yapılarını onunmuş gibi kullanıyor.

Hücrenin hayatta kalması için gerekli yapıların anlamlı şekilde bozulduğunu gördükten sonra kendi DNA’sını korumalı hâle getirip hücreyi terk ediyor ve başka bir hücreye saldırıyor.

 

Independent Türkçe'ye konuşan Tuncer’e göre koronavirüsün davranışı da benzer şekilde. Ancak yıllardır bilinen bu virüsün çoğalma şekli yeni bir bulgu. 

Hücre kültürü çalışmalarının cansız hücreyle yapılamadığını hatırlatan Tuncer, Hong Kong Üniversitesi’nin yayınladığı fotoğrafta hücrenin canlı olduğunu, hücre çeperi dışında görülen “çıkıntıların” hücreye saldıran ya da hücreden ayrılan virüsler olabileceğini söyledi. 

Koronavirüsün kanser hücresinin çoğalma hızına benzer bir davranış gösterdiğini aktaran Alperen Tuncer, “Farz edelim ki bir koronavirüs bir saat içerisinde kendinden “n” kadar üretsin. Yeni tip, X üzeri “n” kadar üretiyor olabilir. Virüsün yapısıyla ilgili araştırılması gereken daha çok parametre var” diye konuştu. 
 
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU