ABD: İsviçre merkezli insani ticaret mekanizmasıyla İran’a ilk tıbbi malzeme sevkıyatı yapıldı

İranlı yetkililerse “Amerikalılar tıbbi malzeme tedarik etmede gerçekten de samimiyse bir bankacılık mekanizması kursunlar” dedi

Açıklama ABD'nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook'tan geldi (Reuters)

ABD yönetimi, İsviçre merkezli insani ticaret kanalı üzerinden İran’a ürün tedarikine dair ilk denemenin yapıldığını duyurdu.

Reuters’ın haberine göre “İsviçre İnsani Ticaret Düzenlemesi” (SHTA) adı verilen yeni mekanizma, gıda, eczacılık ve sağlık sektörlerinde faaliyet gösteren İsviçre merkezli ihracatçılar ve ticari şirketlerin güvenli bir ödeme kanalı oluşturularak bir İsviçre bankası aracılığıyla İran’a ürün göndermelerine imkan tanıyor.

ABD'nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kanser tedavisi ve organ nakli için gerekli ilaçların yüklendiği üç sevkıyatın İran’a bu kanal vasıtasıyla gönderildiğini belirtti.

Daha fazla şirketin mekanizmayla ilgilendiğini kaydeden Hook, söz konusu kuruluşlarla temas halinde olduğunu söyledi.

İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Misyonu Sözcüsü Alirıza Miryusufi ise böyle bir kanalı açmanın gıda ve tıbbi malzemelerin yaptırımların dışında tutulduğu “iddialarının yalan olduğuna” kanıt sunduğunu savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Paylaştığı tweet’te “Şayet öyleyse neden böyle özel bir kanala ihtiyaç duyuluyor?” diye soran Miryusufi, Washington yönetimini “İran halkına karşı ekonomi terörü yürütmekle” suçladı.

Tasnim Haber Ajansı’na göre İran Merkez Bankası Başkanı Abdulnasır Hemmati de “Amerikalıların tıbbi malzeme tedarik etmede gerçekten de samimi olmaları halinde bir bankacılık mekanizması kurması gerektiğini” söyledi.

Hemmati, “Bir Kaynak Transfer Mekanizması sağlamak ve bunu finanse etmek (ABD’nin) iddialarının doğruluğunu değerlendirmek için önemli bir kıstas olurdu” dedi.

Öte yandan Avrupalı şirketlerin ABD yaptırımlarını bertaraf edip İran’la ticaret yapmasına imkan tanıyan Ticareti Destekleme Enstrümanı’na (INSTEX) geçen yıl aralık ayında 6 ülke daha katılmıştı.

Konuyla ilgili yapılan ortak açıklamada INSTEX’in kurucuları olan Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık’ın Belçika, Danimarka, Finlandiya, Hollanda, Norveç ve İsveç’in de sisteme dahil olmasından memnuniyet duyduğu kaydedilmişti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkesini 2015 tarihli İran nükleer anlaşmasından 2018’de çekmesinden bu yana Tahran’a uyguladığı yaptırımlarda gıda, tıbbi malzeme ve diğer insani ihtiyaç kalemlerinin muaf tutulduğu belirtiliyor.

ABD’nin petrolün satışı, sevkıyatı ve bu konudaki finansal aktivitelerle ilgili neredeyse her unsuru hedef alan önlemleriyse yabancı bankaları, insani ticaretle ilgili anlaşmalar dahil İran’la ticaret yapmaktan vazgeçiriyor.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU