ABD'nin İsrail Büyükelçisi: Trump'ı Beyaz Saray'a Tanrı gönderdi

David Friedman İsrail'in denetimindeki işgal altındaki Filistin topraklarını “İncil turizmi için fırsat” diye nitelendirdi

Trump yakın zamanda "Yüzyılın Anlaşması" diye nitelediği Ortadoğu planını yakın zamanda açıklamıştı (Reuters)

ABD Başkanı'nın Kudüs üzerindeki İsrail yönetimini güçlendirmeye ve Filistinlilerle onlarca yıldır süren çatışmayı sonlandırmaya yönelik planını duyurmasının ardından, ABD'nin İsrail Büyükelçisi Donald Trump'ın Beyaz Saray'a Tanrı tarafından gönderildiğine inandığını söyledi.

Hristiyan Yayın Ağı'nın (CBN) Friedman'a "ABD Başkanı cennetten sizin için gönderildi" ifadesini yöneltmesinin ardından David Friedman, "Dünyayı Tanrı yönetiyor ve bu başkanla da ilişkilendirilebilir" dedi.

Friedman, "Başkan İsrail'i destekliyor çünkü bunun onun kimin doğru, kimin yanlış olduğuyla, kimin tüm zorluklara karşı mücadele ettiğiyle ve etrafı zorluklarla çevriliyken kimin demokrasi yarattığıyla alakalı temel anlayışına uyduğunu düşünüyorum" diye ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Brody, Yahudi olan Friedman'a, "Bunun gibi bir dönemde, Tanrı'nın insanları belli zamanlarda belli yerlere koyduğuna" inanıp inanmadığını sordu.

Friedman soruya, "Tanrı'nın tüm zamanlarda insanları belli konumlara koyduğunu düşünüyorum" diye cevap verdi.

Brody, "Peki Trump bunun mükemmel bir örneği mi?" diye sordu.

Friedman'sa, "Kesinlikle öyle" diye cevap verdi.

Diplomat, Trump'ın Tel Aviv'in ajandasını destekleyenlerle "kendisini çevrelediğini" söyledi ve ABD Başkanı'nın damadı Jared Kushner'i, İsrail planının mimarlarından Mike Pence'i ve Mike Pompeo'yu "İsrail'in dostları" diye nitelendirdi. Kushner Yahudi'yken, Pence ve Pompeo'nun her ikisi de müfrit evanjelik Hristiyan.

Friedman, "Fakat hepsinin üstünde, Başkan İsrail'in gerçek bir dostu" dedi.

İsrail'in Binyamin Netanyahu yönetiminde dile getirdiği talepleri etkin biçimde karşılayan 181 sayfalık plan, Filistin liderleri tarafından şiddetle reddedildi. Plan'a göre, Gazze ve Batı Şeria'da parçalı bir Filistin devleti kurulacak ve İsrail'in uluslararası yasalara göre yasadışı yerleşim yerlerini içeren işgal altındaki tüm toprakları ve Ürdün Vadisi'ni ilhak etmesine izin verilecek.

2017'de Beyaz Saray'ın ortaya koyduğu politika doğrultusunda, Kudüs İsrail'in başkenti olarak kabul edilecek ve kutsal şehrin doğusunun dış kesiminde kurulan Filistin başkentiyle birlikte İsrail'in kontrolü altında olacak.

Söz konusu plan, Filistinli mültecilerin onlarca yıl önce kaçtığı veya kaçmak zorunda bırakıldığı ve şu anda İsrail'in sınırları içinde yer alan topraklara dönüş hakkını da reddediyor.

 

 

ABD Hristiyan evanjelik topluluğunun, planın hazırlanmasını nasıl etkilediğine dair soruya Friedman, amirinin ısrarlı biçimde iyi ilişki kurmaya çalıştığı toplulukla “hayli ortak” noktası olduğunu söyledi.

Onlar inananlar. İsrail topraklarının kutsallığına inanıyorlar. 

Trump, 2016 kampanyasından bu yana, yönetiminin kürtaj karşıtı duruşu ve muhafazakar yargı atamalarıyla övünen sağcı Amerikan evanjelik gruplardan ve papazlardan aldığı desteği artırdı. Yeniden seçilme yarışındaki ABD Başkanı, aynı zamanda bu yıl "Trump için Evanjelikler" kampanyasını başlattı.

Friedman, İsrail'in Filistin toprakları üzerindeki kontrolünün Hıristiyan evanjelikler için büyük bir turizm endüstrisi açacağını söyledi.

Büyükelçi, şu anda Filistin topraklarında bulunan Shiloh, Hebron ve Al-Bireh gibi Yahudi ve Hristiyan kutsal alanlarının “tamamen ihmal edildiğini” ve ABD'nin İsrail'in onlar üzerinde kontrol sahibi olduğunu iddia etmesine yardım edeceğini öne sürdü. Bu bölgeler Müslümanlar için kutsal olan alanları da içeriyor.

İsrail “bu bölgelerin egemenliğini kazanmadı” dedi.

Planımız İsrail'in yapacağını tasarlıyor.

Trump'ın planını "etkili biçimde büyüyecek ve zenginleşecek İncil turizmi için bir fırsat" diye niteleyen Friedman, "İncil için yeni bir fırsat sunup, onu yeniden hayata getirmekten bahsediyorsun" dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU