Eski Bakan Günay: Kızılay bir vergi kaçırma mekanizmasına dönüşmüş

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, vergi kaçakçılığı suçlaması ile karşı karşıya olan Kızılay ile ilgili konuştu: Doğruysa bu bir skandal, Kızılay denetimden geçirilmeli

Fotoğraf: AA

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kızılay Başkanı'nın 8 milyon dolarlık bağış açıklaması ve beraberinde başlayan vergi kaçakçılığı suçlamalarıyla ilgili Medyscope'dan Edgar Şar'a konuştu.

Türkiye'nin bütününün deprem tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Günay, sadece 20. yüzyıl boyunca Anadolu'da 100 bine yakın insanın deprem nedeniyle hayatını kaybettiğini anımsattı, "Böyle bir ülkede iktidarların birincil sorunu depreme dayanıklı yapı inşası olmalı. 1999'dan bu yana deprem en azından teoride daha ciddiye alınıyor ama hükümetin hala birincil sorunu olduğunu söylemek mümkün değil" dedi.

"Devlet depremin altında kalıyor"

"Devlet depremin altında kalıyor, ayakta durmayı başaramıyor. 99'da bu çarpıcı bir şekilde yaşamıştık. Şimdi de Kızılay olayında yaşıyoruz" diyen eski Kültür ve Turizm Bakanı, Kızılay ile ilgili tartışmalar ile ilgili şu tespiti yaptı:

Kızılay'ın 1999'daki halini de çok parlak bulmadığımın altını çizmek istiyorum. 99'dan bazı sahneler gözümün önünde. Beklenirdi ki, o günden bu yana kendini revize etmiş olsun. Ama öyle olmadığı görüldü. Son birkaç yıl içinde Kızılay'ın son olayla birlikte bir vergi kaçırma mekanizmasına dönüşmüş olduğunu somut şekilde görüyoruz. Son 3-4 yıl içinde Kızılay'a yapılan bağışların miktarı olağanüstü artmış. Eğer bu bağışlar Kızılay'ın kasasında kalmış ise bir deprem eşiğinde ya da deprem anında para toplamaya kalkmaması gerekirdi. Galiba son olay gösterdi ki; Kızılay bir aracı mekanizma haline gelmiş. Bu bir skandaldır. Kızılay gibi bütün topluma sorumlu bir kurumun bir takım kişilerin bir yere para aktarmasının aracı haline gelmişse, vergi kaçırmasının aracı haline gelmişse Frenkçe deyimiyle skandal, Türkçe deyimiyle rezalettir.

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık'ın bir an önce istifa etmesinin şart olduğunu söyleyen Günay, meselenin siyasi bir hesaplaşmaya dönüşmemesi gerektiği belirtti:

Kızılay'ın başında bulanan kişinin hemen istifa etmesi gerekir. Hiçbir kurum deprem karşısında sağlam bir duruş sergileyemiyor. İktidar ile muhalefet arasında bir çekişmeye, bir laf dövüşüne fırsat vermeden derhal gereğinin yapılması ve Kızılay'ın bir an önce ciddi bir kamusal&ekonomik denetimden geçirilmesi ve sağlıklı ellere devredilmesi gerekmektedir, şarttır.

 

Independent Türkçe, Medyascope

DAHA FAZLA HABER OKU