Şişecam’a bağlı beş şirketin birleşmesi ve borsada bundan böyle tek hissenin işlem görmesi ne anlama geliyor?

Şişecam Topluluğu, Paşabahçe Cam Sanayii ve Ticaret A.Ş. ve halka açık olan diğer dört şirketi Anadolu Cam Sanayii A.Ş., Denizli Cam Sanayii ve Ticaret A.Ş., Soda Sanayii A.Ş. ve Trakya Cam Sanayii A.Ş.’nin tek çatı altında birleşeceğini duyurdu

Fotoğraf: www.sisecam.com.tr

Şişecam’dan yapılan açıklamaya göre Şişecam Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş’nin ana iştirakleri konumundaki beş şirketin devralınması suretiyle aynı çatı altında birleşmesi için resmi işlemler başladı. Bu şirketler: 

- Anadolu Cam Sanayii A.Ş.

- Denizli Cam Sanayii ve Ticaret A.Ş.

- Paşabahçe Cam Sanayii ve Ticaret A.Ş.

- Soda Sanayii A.Ş.

- Trakya Cam Sanayii A.Ş.

Tüzel kişilik ve hissedarlık yapısında “sadeleşmeyi” amaçlayan Şişecam Topluluğu’nun Paşabahçe Cam Sanayii ve Ticaret A.Ş. hariç diğer tüm şirketleri halka açık ve Borsa İstanbul’da işlem görüyor. 

Resmi izin ve onayların alınması durumunda birleşmenin yılın ikinci yarısında tamamlanması öngörülüyor. Birleşmenin gerçekleşmesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun onayı şart. 

Birleşmeye konu olacak şirketlerden Trakya Cam’ın yüzde 70’i, Anadolu Cam’ın yüzde 77’si, Soda Sanayii A.Ş.’nin yüzde 62’si Şişecam Topluluğu’na ait. (Geri kalan hisseler halka açık) 

Denizli Cam Sanayii’nin yüzde 51’ine sahip Paşabahçe’nin ise tamamı Şişecam bünyesinde. 

miga.jpg
14 ülkeye üretim yapan Şişecam, 150 ülkeye ihracay yapıyor/ ​​​​​​​Fotoğraf: Miga

 

Şişecam’ın çoğunluk hissesi ise 67,54 ile Türkiye İş Bankası’nın. Efes Holding, şirketin yüzde 8,23’üne, Anadolu Hayat Emeklilik ise yüzde 0,05’ine sahip. Kalan yüzde 24,18’lik pay ise halka açık. 

Haberin ardından Türkiye saati ile 14:30 itibariyle Anadolu Cam hisseleri yüzde 6,58; Trakya Cam yüzde 15,7; Soda Sanayii A.Ş. yüzde 6,48 ve Denizli Cam hisseleri yüzde 14,63 yükseldi. 

Şişecam hisseleri ise yüzde 13,31 yükselişte. 

“Borsada işlem görecek tek şirket Şişecam olacak” 

Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada topluluğun tüm faaliyet alanlarının tek şirket çatısı altında birleşmesiyle Şişecam’ın yarattığı ekonomik değerin ve sahip olduğu rekabet gücünün artacağını söyledi. 

Kırman, birleşmenin gerçekleşmesiyle Borsa İstanbul’da işlem gören tek şirketin Şişecam olacağını açıkladı. 

Bundan sonraki süreçte uzman bir kuruluş tarafından Şişecam şirketlerine ilişkin değerleme çalışmalarının yapılacağını söyleyen Ahmet Kırman, “Halka açık hisselerimizdeki pay sahiplerinin bu işleme ilişkin hakları mevzuat gereğince belirlenecek ve gerekli yasal onayları takiben süreç nihayetlendirilecektir” dedi ve ekledi: 

Söz konusu konsolidasyon değer yaratarak büyüme stratejisi izleyen Şişecam’a birçok alanda sinerji yaratma fırsatı sunacaktır. 

Böylece daha çevik ve hızlı olmayı, küresel rekabet açısından daha uygun bir hukuki altyapıyı oluşturmayı ve yatırımcılar açısından daha da yüksek hisse performansı sergilemeyi amaçlıyoruz.

Ana faaliyet alanlarımızda dünyanın en büyük üç üreticisinden biri olma hedefimiz doğrultusunda kararlılıkla ilerliyoruz.

 

Birleşme ne anlama geliyor? 

Bloomberg HT Radyo’da konuşan Borsa Analisti Tuncay Turşucu, bu tarz birleşmelerde tek bir amacın olduğunu söyledi: Verimliliği artırmak. 

Şişecam’ın açıkladığı bilançonun konsolide bilanço, yani pay sahibi olduğu tüm iştiraklerle birlikte açıkladığı bilanço olduğunu söyleyen Turşucu, bilabçoda bir değişim olmayacağını aktardı. 

Ancak birleşme oranı ve sonrasında hesaplanacak değiştirme oranının önemli olduğunu aktaran Turşucu şöyle konuştu: 

Mesela bir Anadolu Cam hissedarısın. Anadolu Cam, küçük bir firma. Birdenbire büyük bir yapıda pay sahibi olacaksın. Yani senin elindeki bir Anadolu Cam hissesine ya da Soda hissesine kaç Şişecam hissesi geleceği henüz net değil. Ayrıca belki sen borçsuz bir şirketteydin ve bir anda borçlu bir şirkette olacaksın. Bunun için bir analize ihtiyaç var. 

 

Şişecam Topluluğu, bugün sabah gerçekleştirdiği bir telekonferansla yatırımcı ve ekonomistlere durum açıklaması yaptı. 

Telekonferansa katılan İnfo Yatırım Menkul Kıymetler Analisti Yunus Şahin, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Şişecam’ın sadeleştirme ve karar mekanizmasının merkezileştirilmesini hedeflediğini duyurdu. 

Şirketin faiz, vergi, amortisman ve itfa öncesi kazancının (FAVÖK) 200 baz puan iyileşmesinin hedeflendiğini duyuran Şişecam, operasyonel maliyetlerin de optimize edilmesini amaçlıyor. 

Yunus Şahin, hisse takasının gerçekleşeceğini, birleşme oranlarının ise uzman kuruluşun değerlemesi sonrası belirleneceğini açıkladıklarını duyurdu. 

Şahin’in açıklamasına göre hisselerden ayrılma hakkı için son son 30 gün fiyat ortalaması kullanılacak. 

Sekiz ay içinde tamamlanması planlanan birleşmenin ardından tek ve derinlikli bir hisse senedi oluşturulacak. 

Telekonferansa katılan Vakıf Yatırım Analisti Altan Aydın ise Twitter’dan yaptığı açıklamada Şişecam’ın hâkim hissedarı İş Bankası’nın aleyhine bir durum oluşması durumunda birleşmenin iptal edilip edilmeyeceği ile ilgili net bir yorumun yapılmadığını “Hâkim ortağın kararıdır” denildiğini duyurdu. 

İş Bankası’nın payının yüzde 50’nin altında mı üstünde mi olacağının belirsiz olduğunu söyleyen Aydın, Soda Sanayii A.Ş.’nin ayrışma ihtimalinin söz konusu olmadığını aktardıklarını ifade etti. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU