Jandarma güvenlik gerekçesiyle tutukluları adliyeye götürmedi, hakim cezaevine gidip koğuşu duruşma salonu yaptı

Aralarında ÇHD Genel Başkanı Kozağaçlı'nın da bulunduğu 8'i avukat 25 tutuklu, 213 gündür ölüm orucunda olan Mustafa Koçak'a destek için yaptıkları bir haftalık açlık grevi nedeniyle 2 aylık disiplin cezasına çarptırıldı

Fotoğraf: AA

Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan 8'i avukat 25 kişiye, ölüm orucundaki Mustafa Koçak'a destek vermek için yaptıkları açlık grevi nedeniyle 2 aylık disiplin cezası verildi.

Cezaya itiraz eden tutuklular, güvenlik gerekçesiyle duruşma için Silivri Adliyesi'ne götürülmedi. Bunun üzerine hakim cezaevine giderek bir odayı duruşma salonuna çevirdi.

Haksız yere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldığını savunup adil yargılama talebiyle açlık grevine başlayan Mustafa Koçak, eylemini 90. gününde ölüm orucuna çevirmişti.

Şu anda açlık grevinin 213. gününde olan Koçak'a destek olmak için, aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın da bulunduğu 8'i avukat 25 kişi bir haftalık açıklık grevi eylemi yaptı. 

Eylemin ardından hakkında disiplin soruşturması başlatılan 25 kişiye, 'Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Yasa'nın 40. maddesindeki hüküm uyarınca, 2 ay bazı etkinliklerden alıkoyma cezası verildi. 

mustafa koçak açlık grevi.jpg
Şakran Cezaevi'nde tutuklu bulunan Mustafa Koçak 213 gündür açlık grevinde / Fotoğraf: Independent Türkçe


Güvenlik gerekçesiyle adliyeye götürülmediler, hakim geldi

Spor faaliyetleri, aile görüşü gibi etkinliklerden alıkoyma cezası verilen 25 kişi, karara itiraz etti.

İtirazın ardından, tutuklular güvenlik gerekçesiyle duruşmalarının görüleceği Silivri Adliyesi'ne götürülmedi.

Bunun üzerine infaz hakimi Silivri'ye geldi ve Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nun içinde duruşma salonu oluşturuldu.

İtiraz reddedildi

İtiraz edenlerden 24 kişi, infaz kurumunun içindeki duruşmaya çıkmama kararı aldı. Bunun üzerine hakim, savunma hakkından vazgeçmiş sayılmalarına karar verdi. Bir kişi ise itirazıyla ilgili savunma yaparak, "Mustafa Koçak isimli arkadaşımız haksız yere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almış olup süresiz ölüm orucuna girmiştir. Kendisi haksız şekilde ve savunma hakkı kısıtlanarak yargılanmış ve belirttiğim cezayı almıştır. Tek isteği adil yargılanmaktır. Biz de ona destek olmak için bir hafta açlığını paylaştık" dedi. 

İnfaz Hakimliği, itirazların reddine karar vererek, kararı 29 Ocak'ta eylem yapanlara tebliğ etti.

Mustafa Koçak'a yönelik suçlama

Çağlayan Adliyesi’nde rehin alınan ve devlet tarafından şehit kabul edilip ismi adliye yerleşkesine verilen Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın öldürülmesiyle ilgili yargılanan sanıklara ‘silah temin etme’ ve ‘anayasal düzeni bozmak’ suçlamalarından 11 Temmuz 2019 tarihinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıdı.

Koçak, Berk Ercan isimli tanığın ifadesine dayanılarak, savcı Kiraz’ın öldürülmesi olayında kullanılan silahı temin ettiği gerekçesiyle Ekim 2017 tarihinde tutuklandı. Savunma hakkı ihlal edildi, son savunması alınmadan 11 Temmuz tarihinde İstanbul 27’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU