Cezayir'de kritik pozisyonlara atamalar neden gecikiyor?

Pariste ikamet eden Cezayir asıllı akademisyen Lahdar Avac, "Cumhurbaşkanı Tebbun’un atamalarda gecikmesi, yeni kriterler gözettiği anlamını taşıyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’un Savunma Bakanlığı ziyaretinden bir kare / Fotoğraf: Cezayir Savunma Bakanlığı

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’un bazı stratejik makamlara atama yapmaması dikkati çekiyor. Tebbun’un cumhurbaşkanlığına doğrudan bağlı kurum ve kuruluşlara atama gerçekleştirmede gecikmesinin sebepleri tartışılıyor. Örneğin General Said Şangariha’nın Genelkurmay Başkanlığı’na atanması oldukça gecikmişti, bu arada birçok kurum vekâleten yönetiliyor. Cumhurbaşkanı Tebbun görevinde ikinci aya girmesine rağmen niçin atamaları geciktiriyor?

Cezayir Cumhurbaşkanı, sektörden çeşitli isimlerin aday gösterilmesine rağmen, ancak Pazartesi akşamı resmi televizyon Genel Müdürlüğü pozisyonuna Ahmed bin Sabban’ı atamıştı. Sabban’ın cumhurbaşkanlığı seçim sürecindeki tartışmalarda yer almamış olması, Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’un atamalarında farklı kriterler gözettiği izlenimini bıraktı.

‘Yeni kriterler’

Cumhurbaşkanı Tebbun, Salı günü savunma bakanlığı karargâhına ani bir ziyaret gerçekleştirdi, Genelkurmay Başkanı Şangariha’nın bu görevi vekâleten yürütüyor olmasının yanı sıra ordu içinde birçok subayın da atama beklentisi karşılık bulmadı. Öte yandan dışişlerinde görevli diplomatlarla ilgili belirsizlikler devam ediyor, ayrıca ekonomi bakanlığındaki birçok pozisyon boş durumda, cumhurbaşkanlığına bağlı Yüksek İslam Meclisi, Sayıştay, Ekonomi ve Sosyal İşler Müdürlüğü de vekâleten yürütülen kurumlar arasında. Ulusal Halk Meclisi Başkanlığı pozisyonu da anayasal süreyi aşmış olmasına rağmen Salih Kocil tarafından geçici olarak üstleniliyor.

Pariste ikamet eden Cezayir asıllı akademisyen Lahdar Avac, "Cumhurbaşkanı Tebbun’un atamalarda gecikmesi, yeni kriterler gözettiği anlamını taşıyor" dedi.

Kamu Televizyonu Genel Müdürlüğü pozisyonunun Cezayir geleneğinde son derece hassas bir pozisyon olduğunu söyleyen Lahdar Avac "Cumhurbaşkanı Tebbun’un doğrudan kendisine bağlı olan bu pozisyon için bir isim belirlememiş olması, Buteflika rejiminde aktif yer almamış ya da yolsuzluğa bulaşmamış şahsiyet arayışında olduğunu gösteriyor. Eski rejimin devletin tüm damarlarına yayıldığı düşünülürse cumhurbaşkanının işinin zor olduğu görülüyor" diye konuştu.  

Akademisyen Lahdar Avac şöyle devam ediyor:

"Örneğin, Ulusal Yayıncılık ve Tanıtım Ajansı Genel İdaresi, cumhurbaşkanının kararıyla halen genel müdür vekili tarafından yürütülüyor. Tebbun yetmişli yıllardan beri devletin içinde yer aldığı için, bu gibi kurumlarda neler döndüğünü çok iyi bilen bir isim. Uzun süre bakanlık görevlerinde bulunan bürokratların kendi pozisyonlarını korumak için neleri göze alabileceğini yakından gözlemledi. Dolayısıyla aceleci davranmayıp güvenilir isimlerle yol almak istiyor"

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tebbun’a seçim kampanyasında eşlik eden gazeteci yazar Bilal Yusufi, Tebbun’un yardımcılarını ve hassas kurumların başkanlarını atarken selefi Abdulaziz Buteflika’yla aynı mantıkla hareket ettiğini söyledi.

Yusufi Independent Arabia’ya yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Tebbun güvendiği isimlerden Hassan Mermuri’yi Turizm Bakanı olarak atadı, seçim kampanyası başkanını Cumhurbaşkanlığı Divan Reisliğine atadı, ayrıca kendisine eşlik eden gazetecileri de müsteşar kadrolarına getirdi. Bazı kritik pozisyonlara atama yapmaması ise, eski rejimde yer almamış genç kadroları istihdam etme amacıyla ilgili. Seçim kampanyasında genç isimlerle hareket edeceğini vurgulamıştı, ancak etrafında güveneceği çok fazla isim yok. Bakanlığı süresince birlikte çalıştığı isimlerle farklı nedenlerle arası açılmış durumda. Dolayısıyla kendisine yakın güvenebileceği kadroların sınırlı olduğunu düşünüyorum"

Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’un Başbakan Abdulaziz Cerad’a bazı kurumlara atama yapma izni verdiğini hatırlatan Yusufi, "Cumhurbaşkanı’nın yoğun bir gündemi var, hem bölgesel hem uluslararası sorumlulukları dolayısıyla üstündeki yükü hafifletmek için başbakana ek yetkiler verdi. Buna rağmen başbakanın yaptığı atamaların kendi onayından geçmeden gerçekleşmeyeceğini söylememizde fayda var" dedi.

Savunma Bakanlığı ziyareti   

Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre, Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih'in vefatının ardından bu göreve 23 Aralık’ta General Said Şangariha vekâleten geçici süreliğine atanmıştı. Resmi gazetede yayınlanan atama yazısında; ‘vekâleten’ ibaresi geçse de ‘tamamıyla yetkili’ olduğu da vurgulanmıştı.  Bu görevin dün sona ermesi bekleniyordu ancak Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun programında olmamasına rağmen, Savunma Bakanlığına olağanüstü bir ziyaret gerçekleştirdi. Tebbun, Başkomutan ve Savunma Bakanı sıfatıyla, kuvvet komutanlarının tamamının katıldığı güvenlik toplantısına başkanlık yaptı. 

Güvenilir kaynaklara göre Genelkurmay Başkanı Şangariha’nın görev süresi temmuz ayına kadar devam edecek. Kaynaklar aynı zamanda Cumhurbaşkanı Tebbun’un hava kuvvetlerinin kudretli generali Şangariha’yı asli olarak bu göreve atamak istediğini, ancak kendisinin görevden affını istediğini aktardı

Akademisyen Lahdar Avac konu hakkında şu yorumda bulundu:

"Şangariha’nın karizmatik bir kişiliği var, kendisinden süresiz olarak bu göreve devam etmesi istenmiş olsa da, askeri görevlerine odaklanmak istediği için daha ağır bir pozisyon olan ordu başkanlığı görevini kabul etmeyecektir. Cumhurbaşkanının dün gerçekleştirdiği ani ziyaret, görev süresi dolan Şangariha’nın pozisyonunu pekiştirmek içindi. Ordunun ülke siyasetindeki etkileri yadsınamaz, dolayısıyla cumhurbaşkanı meselenin yakından takipçisi olduğunu göstermiş oldu."

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Mustafa Yıldız

independentarabia.com/node/90131

DAHA FAZLA HABER OKU