Trump’tan eski danışmanı Bolton’a yaylım ateşi: Onu dinleseydim şimdi 6. Dünya Savaşı’ndaydık

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi “çok gizli devlet sırları” içerdiği gerekçesiyle Bolton’ın yazdığı kitabın yayımlanmasını durdurmak için harekete geçti

John Bolton, ABD Başkanı Donald Trump'ın isteği üzerine 10 Eylül 2019'da istifasını vermişti (AP)

Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın azil duruşmaları devam ederken gündeme gelen kitabı, ABD Başkanı Donald Trump’ı zor durumda bıraktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

New York Times’ın haberine göre söz konusu kitap taslağında Bolton’ın azil soruşturmasının temel gerekçesi olan Ukrayna meselesiyle ilgili önemli bilgiler paylaştığını, Trump’ın siyasi rakibi Joe Biden ve onun oğlu Hunter Biden hakkında soruşturma açılana kadar Kiev’e yapılacak 391 milyon dolarlık (yaklaşık 2,3 milyar TL) yardımı askıya almak istediğini bizzat Bolton’a söylediğini aktarmıştı.

Hakkında Senato’daki azil duruşmaları devam Trump ise aleyhinde tanıklık etmesi gündeme gelen Bolton’a sert tepki vererek eski Ulusal Güvenlik Danışmanı’nın görevden alınmamış olsa bugüne dek 4 dünya savaşı daha çıkaracağını savundu.

ABD Başkanı, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Yıllar önce Birleşmiş Milletler elçiliği için onay alamamış, o zamandan bu yana hiçbir iş için onay alamamış adam Senato onayı istemeyen bir iş için bana gelip “yalvardı”, ben de birçok kişinin “Yapmayın efendim” demesine rağmen bu işi ona verdim. TV’de yanlışlıkla “Libya Modeli” dedi ve birçok hatalı yargıda bulundu. Kovuldu çünkü açık konuşmak gerekirse onu dinlemiş olsaydım şimdi 6. Dünya Savaşı’ndaydık. İstifa etti ve ÇABUCAK çirkin ve gerçek dışı bir kitap yazdı. Tüm Gizli Ulusal Güvenlik Sırları. Bunu kim yapardı?

 

 

Beyaz Saray’dan Bolton’ı “susturma çabası”

Diğer taraftan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’nden Ellen Knight, Bolton’ın avukatı Charles Cooper’a gönderdiği 23 Ocak tarihli mektupta, baskı öncesi ön değerlendirmeye alınan taslakta görünüşe göre “önemli ölçüde gizli bilginin yer aldığını” belirterek, kitabın söz konusu bu bölümler çıkarılmadan basılmaması gerektiğini kaydetti.

Mektupta “Federal yasa ve müvekkilinizin gizli bilgilere erişimin bir koşulu olarak imzaladığı gizlilik anlaşmaları uyarınca, taslak içindeki bu bilgiler silinmeden basılamaz ya da ifşa edilemez” ifadeleri yer aldı.

Ulusal Güvenlik Konseyi’nin bu girişimi, Trump’ın Bolton’ı Ukrayna meselesinde aksi yöndeki ifşaatlarını duyurmaması için susturma çabası şeklinde yorumlanırken, Axios’un haberine göre avukat Cooper mektuba ertesi gün verdiği cevapta şunları dedi:

Bu bilgilerin hiçbirinin mantık çerçevesinde gizli sayılacağını düşünmüyoruz ancak Bolton’ın gelecek hafta tanıklık etmeye çağrılabileceği ihtimali göz önünde bulundurulduğunda bu bölüme dair incelemelerinizin sonuçlarını en kısa sürede almamız gerekiyor. Bu amaç doğrultusunda nasıl birlikte çalışabileceğimizi bilmek adına lütfen beni arayın.

 

Independent Türkçe, Axios

DAHA FAZLA HABER OKU