Gelecek Partisi’nden Kızılay tepkisi: Devlet şeffaflıkla yönetilir, Davutoğlu’na yapılan darbenin en önemli gerekçesi Şeffaflık Yasası’ydı

Gelecek Partisi’nin bu haftaki gündeminde deprem, ABD’nin Ortadoğu Planı ve Kızılay vardı

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selim Temurci, deprem meselesinin beka problemi olduğunu söyledi.

Parti Yönetim Kurulu toplası ardından konuşan Temurci, “Türkiye topyekun bölgede toplandı ve yaraları sarmaya çalışıyor. Deprem hayatımızın gerçeği. Bir ülkede nüfusun yüzde yüzde 70’i 1 ve 2. Derece deprem alanlarında yaşıyor. Bu ülkenin savunması nasıl kutsalsa, nasıl bir beka problemiyse aynen milli savunmada olduğu gibi deprem meselesini de bir beka sorunu olarak görüyoruz” dedi.

"Deprem bölgelerinde yapı stoku elden geçirilmeli"

“Deprem konusunda bilim adamlarının çizdiği yolda yürümek ülkeyi yönetenlerin birinci vazifesidir” ifadelerini kullanan Temurci şöyle konuştu:

Yeni bir deprem olana kadar bu depremi unutalım mı? Biz Gelecek Partisi olarak bunu bir milat kabul edelim diyoruz. Türkiye’nin genelinde bilim adamlarımız, değerli hocalarımız depreme karşı mücadelenin öncelikli olarak hangi ilde yapılması gerektiğini bize söylüyorlar. Sadece Elazığ ve Malatya’da yapılması gereken tespitten bahsetmiyoruz. Türkiye’nin 1. derece deprem beklenen illerinde yapı stokunun elden geçirilmesi lazım.

 

Gelecek Partisi’nin depremle ilgili bir çalışma grubu kurduğuna değinen Temurci, partisinin deprem eylem planının kısa süre içinde duyurulacağını belirtti.

“Deprem herhangi bir siyasetin, herhangi bir partinin meselesi değildir. Türkiye’nin meselesinde particilik olmaz. Milletimizin can meselesi hepimizin ortak meselesidir. Önce can diyerek bu meseleyi ele almalıyız” ifadelerini kullanan Temurci, “Çocuklarını kaybetmiş babaya, eşini kaybetmiş bir hanımefendiye bizim devlet olarak söyleyecek bir sözümüz olmalı” şeklinde konuştu.

"Kızılay'ın ayak oyunlarına alet edilmesini kabul etmiyoruz"

Başkentgaz’ın Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na bağış aktardığı yönündeki bir soruya cevap veren Temurci, “Devlet şeffaflıkla yönetilir. Pelikan bildirileriyle yüzde 49.5 oyla seçilmiş bir başbakana yapılan darbenin en önemli gerekçelerinden biri bu Şeffaflık Yasası’ydı. Kızılay gibi Osmanlı’dan miras aldığımız bir kuruluşun ayak oyunlarına alet edilmesini doğru bulmuyoruz, kabul etmiyoruz. Biz vergi kaçırmanın da vergiden kaçınmanın de ne olduğunu çok iyi biliriz. Bu Kızılay’a yakışan bir duruş asla değildir. STK’lar elbette desteklenebilir ama Kızılay’a yapılan bir yardımın arkadan dolaşılarak böyle bir olayla gündeme gelmesi Kızılay’ımıza da bahsi geçen vakfımıza da büyük zarar vermiştir” dedi.

"ABD'nin Ortadoğu Planı'na bütün kalbimizle hayır diyoruz"

ABD tarafından “Yüzyılın Barış Planı” olarak duyurulan tek taraflı Ortadoğu Planı hakkında da konuşan Temurci şunları söyledi.

Plan, 1967den bu yana İsrail’in Filistinli kardeşlerimize oynadığı en büyük oyundur. 100 yılın final oyunudur. Mescid-i Aksa’sız bir Kudüs, Kudüs’süz bir Filistin olabilir mi? Filistinliler hapsediliyor, Filistin’in devlet olması İsrail insafına bırakılıyor. Barış planından bahsedilecekse barışacak iki tarafın masada olması gerekiyor. İsrail var, ABD var ama masada Filistin yok. Filistin’in olmadığı hiçbir anlaşmanın Türkiye tarafından kabul edilmesi mümkün değildir. Dışişleri Bakanlığımızın yaptığı açıklamayı destekliyoruz ama bir soruyu ülkeyi yönetenler ve kamuoyuyla paylaşmamız lazım. Türkiye’nin olmadığı o masada bazı Arap ülkeleri orada barış planına şahitlik ettiler. Türkiye diplomasisi, dış politikası hangi noktaya geldi ki Filistin konuşulurken Türkiye o masada yok. Ortadoğu konuşulurken Türkiye’nin esamisi okunmuyor. Filistin’i ortadan kaldıracak bir plana Mahmud Abbas’ın dediği gibi ‘bütün kalbimizle hayır’ diyoruz.


Independent  Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU