ABD’li yetkililer: Android telefonları hacklemek iPhone'dan daha zor

Dedektif Rex Kiser, Artık Androidlerin çoğuna sızamıyoruz” dedi

(Pikrepo)

ABD'li yetkililer bu günlerde iPhone ve Androidlerin şifreleme yöntemlerini tartışıyor. Akıllı telefonlardan elde edilecek verilerin silahlı saldırganlara veya diğer suçlulara dair bilgileri ortaya çıkarabileceği düşünülüyor.

ABD yönetimi Apple gibi şirketleri yetkililerin erişim sağlayabileceği "arka kapılar" yaratması için ikna etmeye çalışıyor. Ancak Apple’ın işbirliğine yanaşmadığı iddia ediliyor.

Öte yandan AndroidAuthority’nin aktardığına göre hükümet, piyasadaki bazı gelişkin telefonların şifrelerini kırabileceğini kanıtladı. Hükümet yetkililerinin, akıllı telefonun yaratcılarından yardım alsa da almasa da güvenlik önlemlerini aşabildiği iddia edildi.

Ancak bu durumun, iPhonelar için daha geçerli olduğu ifade edildi. Android işletim sistemli cihazlar söz konusu olduğunda işin zorlaştığı söyleniyor.

“Androidlerin çoğuna sızamıyoruz”

Vice.com’a konuşan ve Fort Worth Emniyeti'nin dijital adli incelemelerini yürüten Dedektif Rex Kiser, “Bir yıl önce iPhonelara giremiyorduk ama tüm Androidlere sızabiliyorduk. Artık Androidlerin çoğuna giremiyoruz” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna göre FBI’ya şifrelemeleri aşması için araç temin eden şirketlerden Cellebrite, iPhoneX de dahil olmak üzere tüm iPhonelara sızabilecek bir yazılıma sahip. Söz konusu yazılımın GPS kayıtları, mesajlar, arama kaydı, rehber ve hatta Instagram, Twitter, LinkedIn gibi belirli uygulamalardan verileri çekebildiği bildirildi.

Ancak aynı yöntemin önde gelen Android modellerinde işe yaramadığı kaydedildi. Buna göre Google Pixel 2 ve Samsung Galaxy S9 gibi cihazlardan herhangi bir sosyal medya veya GPS verisi alınamadı. Yazılım, Huawei P20 Pro’da ise tam anlamıyla hiçbir şey elde edemedi.

“Bazı yeni işletim sistemlerinden veri almak diğerlerinden daha zordur” diyen Kiser, şu ifadeleri kullandı:

Bence bu (telefon) şirketlerinin birçoğu sadece kolluk kuvvetlerinin bu telefonlardan veri çıkarmasını zorlaştırmaya çalışıyor. Bunu da tüketici mahremiyeti adı altında yapıyor.

Öte yandan Vice.com’da yer alan haberde ana endişenin güvenlik ve gizlilik olduğu durumda Android telefonların iPhonelara kıyasla daha güvenli bir alternatif olduğu ifade edildi. 

Kullanıcı verilerinden sadece kolluk kuvvetlerinin yararlanmadığını hatırlatan haberde suçluların da kullanıcı bilgilerini yasadışı yollardan elde edebileceği vurgulandı.

 

Independent Türkçe, Vice.com, AndroidAuthority

DAHA FAZLA HABER OKU