Azil süreci: Trump'ın savunma ekibinin jürideki bazı senatörlere bağış yaptığı ortaya çıktı

Ken Starr ve Robert Ray, 1998'de ABD Başkanı Bill Clinton'ın soruşturmasında yer almıştı

Trump'ın avukatlarından Jay Sekulow, Mitt Romney'nin 2012 başkanlık kampanyasına binlerce dolar vermişti (Reuters)

Donald Trump'ın savunma ekibinin üyeleri, ABD Başkanı'nın kaderini belirleyecek senatörlerin bazılarına bağış yaptı.

Center for Responsive Politics'in pazartesi yayımladığı rapora göre, eski bağımsız danışmanlar Ken Starr ve Robert Ray, geçen yıl Trump'ın ekibine katılmadan önce Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell'a kayda değer kampanya bağışları yaptı.

Starr, Temmuz 2019'da McConnell'a 2 bin 800 dolar (yaklaşık 17 bin TL) verdi. Eylülde Temsilciler Meclisi'nde azil soruşturması başladıktan kısa bir süre sonra Ray, McConnell'a ön seçim veya genel seçimde izin verilen maksimum miktar olan 5 bin 600 dolar (yaklaşık 33 bin TL) bağış yaptı.

Buna ek olarak Starr 2017'de, başkanlığı boyunca Trump'ın kararlı müttefiki Senatör Lindsey Graham'a 2 bin 700 dolar (yaklaşık 16 bin TL) verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump'ın kişisel avukatlarından Jay Sekulow, son on yıldır senatörler John Thune ve Ted Cruz'un da aralarında bulunduğu Cumhuriyetçi senatörlere bağış yapıyordu ve Mitt Romney'nin 2012 başkanlık kampanyasına binlerce dolar vermişti.

Romney, azil davası sırasında tanık çağırmak istediğini söyleyerek Senato'daki diğer Cumhuriyetçileri boşa çıkarmayı başarmıştı. Bununla birlikte, duruşmayla ilgili bilgiler içerebilecek, eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'un kitap taslağının içeriğini görmek istediğini dile getirerek Graham'le ortak bir zemin bulmuştu.

Trump'ın kendisi de, nihayetinde azline hükmedebilecek senatörleri desteklemek için bağış topluyor. Kasımda, yeniden seçim kampanyasında Senatör David Perdue'ya destek olmak için ortak bir bağış toplama komitesi kurmuştu.  

Ancak, Trump'ın destekçilerinin hepsi Cumhuriyetçi değil. Jim Bakker'la Mike Tyson'ı savunan ve Jeffrey Epstein'la bağlantıları olan, Demokratlara da sıkça bağış yapan Alan Dershowitz, ABD Başkanı'nın lafını sakınmayan destekçisi. 

Starr ve Ray, azil davası sırasında Başkan Bill Clinton'ın soruşturmasında yer almıştı. O davadaki rollerine rağmen ikili, Trump'a yönelik azil sürecinin sert eleştirmenleri haline geldi.

Starr, "ABD tarihinin bu önemli döneminde, Senato sık sık yüksek mahkeme görevine çağrılıyor" dedi.

Gerçekten de, uygun biçimde azil çağı diye tanımlanabileceğini düşündüğüm çağda yaşıyoruz.

Starr, ABD Başkanı'nı savunmak için harekete geçmiş olsa da Trump yeni müttefikine her zaman saygı göstermedi.

Trump, Clinton'ın azil soruşturması zamanında NBC'nin Today programına verdiği röportajda, "Ken Starr'ın deli olduğunu düşünüyorum. Bence  Ken Starr gerçekten bir felaket" demişti. Başkan daha ileri giderek Starr'ı "tam bir zırdeli" diye nitelemişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU