Abdullah Kiğılı: İçinde bulunduğumuzdan daha büyük kriz görmedik, 450 AVM’nin işi çok zor

Ekonomist Online’a konuşan Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, Türkiye’de artık alışveriş merkezi açılmaması gerektiğini söyledi

Fotoğraf: AA

Tekstil ve hazır giyim sektörünün duayen ismi Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, Ekonomist Online’dan Sibel Atik’e konuştu. 

Sektörde geçirdiği 55 yıl boyunca ihtilallere, muhtıralara, ekonomik krizlere şahitlik eden Kiğılı, perakendenin en zor dönemini yaşadığını söyledi. 

Türkiye’de 50 alışveriş merkezinin (AVM) iyi iş yaptığını, 450 AVM’nin ise işinin çok zor olduğunu söyleyen Kiğılı, Türkiye’de artık AVM açılmaması gerektiğini düşünüyor. 

“AVM’lerin her yıl yüzde 5 ila 10’unun eleneceğini düşünüyorum” diyen Kiğılı, AVM’lerin kiracılarını kaçırmamak için satışları üzerinden kira alması gerektiğini ifade ediyor. 

Böyle bir durumda kiracıların da zarar etmek yerine dükkân kapatmayı tercih edebileceğini söyleyen Abdullah Kiğılı, “Perakendenin en zor dönemine girdik. Bugün içinde bulunduğumuzdan daha büyük kriz görmedik diyebilirim” dedi. 

Kiğılı’nın verimli olmayan mağazaları kapattığını söyleyen Abdullah Kiğılı, “Yenileme yatırımları yapıyoruz. Yeni lokasyonlarda mağazalar açmanın yanı sıra, mevcut pazarlardaki metrekaremizi de büyütüyoruz. 2019 yılında 12 mağazamızı yeniledik. Yenileme yatırımlarımız devam edecek. Bir mağazaya 400 bin lira harcadığımızı düşünürsek 2019’da sadece mağaza yenilemeye 5 milyon lira ayırdık” dedi. 

Abdullah Kiğılı, 1938’de erkekler için kumaş satmak için kurulan Kiğılı’nın 2019’u 100 milyon euro ciro ile kapattıklarını söyledi. 

2020’de yüzde 20 büyümek istediklerini aktaran tekstil duayeni, “Önümüzdeki yıl ihracatı yüzde 100’ün üzerinde artıracağız. Yurt dışında franchise veriyoruz. E-ticarette ise yüzde 100’ün üzerinde büyüme planımız var” dedi. 

Türkiye’de 225, dünyada 21 ülkede 101 satış noktası bulunan Kiğılı, her hafta 150 bin adetin üzerinde ürün gönderiyor. 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU