Yılın ilk enflasyon raporu açıklandı, 2020 enflasyon hedefi değişmedi

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, 2020 ve 2021 beklentilerini içeren enflasyon raporunu paylaştı. Buna göre enflasyon yılı tek hanede kapatacak

Fotoğraf: AA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, yılın ilk enflasyon raporunu açıkladı. 

Uysal’ın açıklamasına göre 2020 ve 2021 yıl sonu enflasyon beklentileri şu şekilde belirlendi: 

- 2020 beklentisi: Yüzde 8,2

- 2021 beklentisi: Yüzde 5,4

Enflasyon, yüzde 70 olasılıkla, 2020 yılı sonunda yüzde 6,2 ile yüzde 10,2 aralığında (orta noktası yüzde 8,2); 2021 yılı sonunda ise yüzde 3 ile yüzde 7,8 aralığında (orta noktası yüzde 5,4) gerçekleşecek. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eylül ve ekim aylarında tek haneye inen enflasyon, kasım ayında yeniden 10,56’ya çıkmış, aralık için yüzde 11,84 seviyesinde açıklanmıştı. 

Murat Uysal, Merkez Bankası’nın ekimde açıkladığı son enflasyon raporunda 2019 yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 12 olarak açıklandığını hatırlatarak, “Tüketici enflasyonu 2019 yılını Ekim Enflasyon Raporu’nda öngörülen seviyenin altında tamamladı” ifadelerini kullandı. 

Ekim Enflasyon Raporu’nda 2020 yılı enflasyon tahmini yüzde 8,2’ydi. Eylül 2019’da açıklanan Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) ise bu oran yüzde 8,5’ti. 

YEP, 2021 için yüzde 6, 2022 için yüzde 4,9 enflasyon öngörüyordu. 

“Yılın son çeyreğinden itibaren iktisadi faaliyetin güç kazandığını” söyleyen Uysal, “Bu dönemde risk primi, döviz kuru oynaklığı ve belirsizliklerdeki azalmayla birlikte finansal koşullardaki iyileşme yurt içi talebi belirgin ölçüde destekledi” diye konuştu. 

“Para politikasındaki temkinli duruş devam edecek”

Uysal’ın göreve geldiği temmuz ayından bu yana gerçekleşen beş toplantıda toplam bin 275 baz puan indirim yapan TCMB, politika faizini yüzde 24 seviyesinde yüzde 11,25’e kadar çekmişti. 

Merkez Bankası Başkanı, bu konuyla ilgili olarak da “Enflasyon görünümündeki iyileşmeyle oluşan manevra alanını Temmuz ayından itibaren güçlü faiz indirimleri yaparak kullandık” ifadesini kullandı. 

Faiz indirimlerinin zorunlu karşılık düzenlemeleri ya da iktisadi faaliyet üzerindeki yansımalarının görülmeye başladığını söyleyen Uysal, ilave faiz indirimi sinyali verdi: 

“Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekiyor.

Dolayısıyla, önümüzdeki dönemde atabileceğimiz politika adımlarını ve parasal duruşu, ana eğilime dair göstergeleri dikkate alarak, enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirleyeceğiz.”

"Koronavirüsün etkilerini değerlendirmek için henüz çok erken"

Yılın ilk enflasyon raporunda Çin’de baş gösteren ve bugüne kadar 170 kişinin yaşamına mâl olan koronavirüse de yer verildi. 

Salgının küresel büyüme üzerinde aşağı yönlü riski olduğunu söyleyen Uysal, salgın hastalığın jeopolitik risklerle birlikte petrol fiyatlarındaki oynaklığı artırdığını ifade etti.

Virüs salgınının Çin’den ithalat yapan Türkiye ekonomisini nasıl etkileyebileceğinin sorulması üzerine Murat Uysal şu yanıtı verdi: 

“Çin'deki koronavirüsün etkilerini değerlendirmek için henüz çok erken. Nereye evrileceği konusunda ciddi belirsizlikler var.

Bu salgın, dünyadaki büyümenin büyük bir kısmını oluşturan Çin’de devam ederse öncelikle büyüme rakamları üzerinde ciddi etkisi olması beklenir. 

Türkiye’de ise ticaret, emtia fiyatları ve sermaye akımları kanalıyla etkilerini görebiliriz.

TCMB Başkanı, Merkez Bankası’nın bağımsızlığı ile ilgili tartışmalara ise “Kararlarımızı verilere ve enflasyondaki gelişmelere göre alıyoruz” diyerek cevap verdi. 
 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU